NGM: Nem lesz 30 százalékos áfa

2012.04.05. 15:03

Matolcsy György csütörtöki írásának 5 áfakulcsra és 30 százalékos legfelső kulcsra vonatkozó része "egy egészségesebb adószerkezetnek a képét" jelzi, "nem a mostani áfa kulcs megemeléséről van szó" - reagált a Portfolio.hu érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. Bár az ügyben az Index is megkereste a minisztériumot, érdeklődésünkre egyelőre nem érkezett válasz.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban írt cikkében úgy fogalmazott, hogy "jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi". Arról is írt, hogy Magyarországon be kell vezetni a pénzügyi tranzakciós adót.

Arra a kérdésre, hogy mennyire szerepel konkrétan a kormány, illetve a nemzetgazdasági minisztérium elképzelései között a 30 százalékos áfakulcs, a tárca válaszában idézte a miniszter írásának ezen részét ("Jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi.") és hangúlyozzák, hogy "egy egészségesebb adószerkezetnek a képéről van szó, nem a mostani áfa kulcs megemeléséről".

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszter mit értett az "ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás" alatt, a tárca válaszában jelzi, a 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (közszférából kilépők esetén 1 évre) és 0 kulcs (rehabilitációs kártyával rendelkezők és startmunkások), de még szükség lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is. Ezek után hozzáteszik azt is, hogy "a 100 százalékos természetesen a 27 százalékos szociális hozzájárulási adóval egyenlő".