Orbánék rendszeres egyeztetést ígérnek a multikkal

2012.04.05. 11:40

Meeting

– Miniszterelnök úr, lényegében arról lenne szó, hogy az új visual merchandising policy jegyében fokozni kéne a központi adminisztráció és a multinacionális vállalatok mint accountok közötti kooperációt a szinergikus előnyök kölcsönösenen hasznos kihasználása érdekében.
– Egy pillanat. (halkan) Te Peti, mit akar ez?
– (szintén halkan) Nem tudom, az agenda szerint az lett leegyeztetve, hogy valami konzultációs irodát nyitunk a jobb együttműködés érdekében. Valószínűleg kicsit furcsán fogalmaz.
– Uraim, elnézést, ahogy előre jeleztem, egy halaszthatatlan tárgyalás miatt most mennem kell, de röviden összefoglalom a helyzetet. A demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínû magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai. Rendszerünk mindenki számára nyitott, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik. Szilárd meggyőződésem, hogy a kellő összefogással képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tesszük hazánkat.  Kérem a részleteket Szijjártó és Matolcsy urakkal beszéljék meg, viszontlátásra.

(MG)

Konzultációs irodát hoz létre a kormány és a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC), jelentette be Kerekes László a HEBC vezetője a Varga Mihállyal államtitkárral, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel folytatott tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón.

HEBC

A Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi  Üzleti Tanácsa, 1998-ban alakult. Az  ERT 45 európai iparvállalat legfelső vezetőjét tömörítő fórum, 1 600 milliárd eurós összforgalommal, 4,5 millió alkalmazottal világszerte. Legfőbb célja az európai ipar versenyképességének előmozdítása. Az HEBC az alábbi ERT vállalatok magyarországi elnökének, illetve vezérigazgatójának fóruma: ABB, AkzoNobel, BT, Electrabel, Electrolux, Ericsson, MOL, Nestlé, OMV, Philips, SAP, SKF és Suez Environnement.

Kerekes közölte, három dolgot kérnek a kormánytól: kiszámíthatóságot, a forint stabilitását és Magyarország megítélésének javítását. A tanácskozáson ezeken kívül szóba került még a HEBC által régóta sürgetett, átfogó, hosszú távú, politikai ciklusokon átívelő országstratégia is, a gazdaság kifehérítése, az oktatás és mérnökképzés szerepe, fontossága.

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, a cél továbbra is az, hogy Magyarország a legversenyképesebb ország legyen, ehhez szükséges a foglalkoztatás növelése, Magyarország az 56 százalélkos foglalkoztatottsági aránnyal még mindig elmarad a 65 százalékos uniós átlagtól.

A miniszterelnöki szóvivő Matolcsy György Heti Válaszban írt cikkét - amelyben a miniszter ötkulcsos áfarendszerről és a pénzügyi tranzakciós adó szükségességéről ír - nem kommentálta, mint közölte, azt nem olvasta, ezzel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériumot kell megkeresni.