Kevesebb benzint tankolunk

2012.04.06. 11:07

"Az év első két hónapját vizsgálva összességében a tavalyinál alacsonyabb forgalmat regisztráltunk, elsősorban a motorbenzinnél" - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Szintai Balázs, a Mol kiskereskedelmi regionális értékesítési és marketingigazgatója. Az alacsonyabb forgalom azzal is összefüggött, hogy főleg februárban kedvezőtlen volt az időjárás, így sokan nem használták az autóikat.

Az erős havazás nagyon megnehezítette a közlekedést Romániában, Szlovákiában és Horvátországban, Magyarországon pedig a keleti országrész volt főleg érintett. Március közepétől azonban jelentősen megugrott az üzemanyag-értékesítés, amely a március 15-i hosszú hétvégével együtt is már meghaladta a tavalyi év hasonló időszakának teljesítményét, ennek alapján kissé optimistábbak lehetünk. Hosszabb távú trendek is érvényesülnek: a dízel keresletében 2010-ig dinamikus volt a növekedés, tavaly viszont negyedévről negyedévre csökkent a növekedés üteme.

Szintai elmondta, meglehetősen eltérő keresleti trendek figyelhetők meg a régióban, illetve üzemanyag-típusonként. Magyarországon például az elmúlt 2 évben közel 20 százalékkal esett vissza a motorbenzin-forgalom. A csökkenő tendencia ugyanakkor sokkal korábban kezdődött Magyarországon, mint a többi régiós országban. Ebben sok tényező hatása összegződik. Például Romániában a közszféra bércsökkentésekor érezhetően visszaesett a forgalom, így jól látható, hogy egy-egy ilyen jellegű intézkedés is jelentős hatással lehet a forgalomra.