Leselejtezték Gyurcsány szakdolgozatát?

2012.04.07. 11:07 Módosítva: 2012.04.07. 13:21

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) nyoma veszett Gyurcsány Ferenc mindkét szakdolgozatának - írja a Magyar Hírlap. A volt miniszterelnök az első diplomamunkáját még 1984-ben írta a Pécsi Tanárképző Főiskolán, amely aztán beolvadt az egyetembe - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel írt munkáról már korábban jelezte az egyetem, hogy nem találja.

Gyurcsány a tanárképző elvégzése után beiratkozott a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karának levelező tagozatára, ahol 1990-ben végzett, s az egyetemi nyilvántartás szerint A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel írt záródolgozatot. A lap érdeklődésre Kottász Gergely sajtóreferens közölte, a szakdolgozatok az egyetemi karokról jellemzően a levéltári nyilvántartásba kerülnek, és mivel Gyurcsány dolgozatát 2003-ban adta át a kar a levéltárnak, ahol ötévente selejtezik őket, így a volt miniszterelnöké sincs már meg.

Azt ugyanakkor, hogy a szakdolgozatot a levéltár megkapta és leselejtezte volna, az Indexnek cáfolta Lengvári István, a levéltár igazgatója: "Intézményünk valóban vett át letétként a Közgazdaságtudományi Karon született szakdolgozatokat, de ezek közül a legkorábbi 2000-ben született. Az átvett dokumentumokat a Levéltár nem selejtezte. A Levéltár csak azokról a dokumentumokról vezet nyilvántartást, melyek őrizetébe kerülnek."

A diplomamunka nem minősül közokiratnak, így semmilyen előírás, szabályozás vagy törvény nem rendelkezik arról, hogy meddig kell tárolni – mondta az egyetem szóvivője. A Pécsi Tudományegyetemen évente több mint hétezer diplomamunkát adnak le kötésben, így ezek hosszú évtizedeken át történő tárolása fizikai képtelenség lenne – hangsúlyozta az egyetem illetékese.

Gyurcsány Ferenc szakdolgozatai kapcsán amiatt alakult ki polémia, mert egy kommentelő azt állította, Gyurcsány neki e-mailben azt válaszolta, hogy két szakon „közös szakdolgozatot” adott le. Csakhogy tudvalevő: két önálló diplomához nem lehet közös dolgozatot beadni.

Gyurcsány Ferenc korábban egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem fogja kezét-lábát törni, hogy megtalálja dolgozatainak saját példányait, de a normálisan elvárható, átlagos erőfeszítéseket megteszi a diplomamunkák felkutatása érdekében.

A volt miniszterelnök elmondta, jó pár ezer kötetes könyvtára van és a pécsi idők óta hatszor költözött, sok holmi még mindig dobozokban van. A következő napokban, hetekben azonban ki fogja nyitni a dobozokat, és végignézi a polcokon a köteteket. Az egykori kormányfő kifejtette, nem tudja, van-e politikai provokáció vagy szándékosság a mögött, hogy Pécsett nem találják a szakdolgozatát, de ahhoz már hozzászokott, hogy ha a jobboldalnak baja van, a második mondatban eltalálnak hozzá.