Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb adó bevezetését fontolgatja a kormány

2012.04.11. 09:42 Módosítva: 2012.04.11. 09:43

Jövőre bevezethetik a pénzügyi tranzakciós adót – írja az Origo meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. Hogy pontosan milyen pénzügyi műveletek után és mekkora adót kellene fizetni, az a lap szerint legkorábban a mai kormányülésen kristályosodhat ki.

A lapnak nyilatkozók szerint az adóból 50-100 milliárd forint szedhető be, attól függően, hogy mi után és mekkora terhet kellene fizetni.

Ha csupán a rövid időtávú tőzsdei, devizapiaci tranzakciók után vetnék ki az adót - ahogyan eredetileg, tavaly ősszel az EU vezetői is tervezték -, akkor 50 milliárd körül mozoghat majd a  pluszbevétel. Ha viszont a banki átutalások vagy akár a számlavezetés után is szeretne pénzt szedni az állam, akkor a 100 milliárd forint sem elképzelhetetlen.

Az elképzelés azért is érdekes, mert sok munkavállalót munkahelye kötelez a folyószámlavezetésre, a devizaspekuláció megadóztatásának pedig valószínüleg csak akkor lenne értelme, ha azt minden országban bevezetnék, különben a kereskedők külföldön nyitnának számlákat. A "deviaspakulánsokat" megadóztatni ezen felül azért is lenne mókás, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy tavalyi felmérése szerint minden magyar online forexező átlagosan 744 ezer forint veszteséget realizált.

Vámosi: károkat okozna

Ha egyedüliként bevezetjük a pénzügyi forgalmi adót, az azt fogja eredményezni, hogy bizonyos tranzakciók elhagyják az országot, így bár bevételt hoz, de közben károkat okoz az adó, mondta múlt héten Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Vámosi Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Heti Válaszban megjelent publicisztikájára reagált. Matolcsy arról írt, "be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót".

Az adószakértő óvatosságra intett a bankok további adóztatásával, mivel a többletterheket végső soron a hitelfelvevők és a betétesek fizetik meg. Ráadásul minél drágább a banki szolgáltatás, annál nehezebb lesz könnyen hitelhez jutni, ami nem segíti a gazdaság előremozdítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!