Azt sem tudjuk, mit vár tőlünk Brüsszel?

2012.04.12. 08:35

„Rejtélyes, hogy végső soron milyen feltételeket támaszt a bizottság hazánkkal szemben a tárgyalások megkezdéséhez” – mondta a Magyar Nemzetnek Pelczné Gáll Ildikó, fideszes–néppárti európai parlamenti képviselő, miután az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján közölte, egyértelműek a Magyarországnak nyújtandó hitelkeret előfeltételei. Mint ismert, kedden Martonyi János külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy a kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit.

Olivier Bailly a bizottság szóvivője közölte: a magyar kormány közötti, lehetséges hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások elkezdéséhez a jogi környezet biztosítására van szükség annak érdekében, hogy a befektetők újra megbízzanak Magyarországban. "Jelenleg úgy értékeljük, hogy ez a bizalom nincs meg. Arra ösztönözzük a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a jogi környezet biztosítása érdekében. Ennek köszönhetően visszanyerheti a befektetők bizalmát, és csökkenhet a magyar gazdaságra nehezedő piaci nyomás" - idéze a portfolio.hu Baillyt szerdán.

A szóviő 20-30 konkrét pontról beszélt, és mint modta, inkább általánosságban véve a jogi környezet biztosítását várja el a Bizottság. A kötelezettségszegési eljárások, valamint a két adminisztratív levél keretében megfogalmazott válaszok ennek részét képezik, tette hozzá.  Egy másik újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő elmondta, hogy számos választ kapott az előírt határidőkre a Bizottság a magyar kormánytól. Jó hírnek nevezte, hogy a magyar hatóságok együttműködnek a Bizottsággal, most a magyar kormány válaszait elemzik részletesen.