Nehezebb lett céget alapítani

MTI/Index
2012.04.13. 08:33
Alaposan megtépázták a cégalapítási kedvet az idén életbe lépett új jogszabályok, az adóhatóság adatai szerint az év első két hónapjában 6.840 cég alakult, míg 2011-ben ugyanebben az időszakban 8.164 új céget jelentettek be - írja a pénteki Népszava.

A lap szerint mindez annak is köszönhető, hogy megszűnt a gyorsított eljárás a cégbíróságokon, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig szigorúbban ellenőrzi az adatokat az adószám kiadása előtt. Nehezíti az új vállalkozások alapítását a bejegyzési illetékek jelentős emelése is, hiszen az eddigi egységesen 15.000 forinttal szemben kft. esetében 50.000, kkt.-nál pedig 25.000 forint lett az illeték.

Az ügyvédek felelősségi szintje szintén magasabb lett, márciustól eléri a 900 ezer forintot, ráadásul a cégtörvény nem rendezi, mi történik, ha az ügyfél valótlan nyilatkozata miatt csatolnak hibás mellékleteket - írja a lap.

A megelőző adóregisztrációs eljárás kettős hatású – mondta a Népszavának Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára -, segít a gazdaság tisztulásában, de nehezíti a cégbejegyzést.

Szektorális bontásban vizsgálva azonban nem ennyire egyértelmű a kép, a válságban lévő hazai építőiprban például az éve lején rekordmennyiségű új céget alapítottak. Egyébként Magyarországon eddig kimondottan gyorsan lehetett céget alapítani, egy vállalkozás akár már négy nap alatt bejegyezhető volt, ezzel tavaly a 7. legjobbak voltunk a világon.