Szaporodnak a kalandparkok

MTI/Index
2012.04.13. 07:57
Rohamosan bővül a magyarországi kalandparkok kínálata, a rendelkezésre álló uniós források mellett a fejlesztés 5-8 év alatt várható megtérülése ösztönzi a beruházások elindítását - írja a pénteki Napi Gazdaság.

A nyugati mintára épült élmény- és kalandparkok az elmúlt tíz esztendőben kezdtek elterjedni Magyarországon, és úgy tűnik, a fejlesztési kedv nem gyengül. Mára több mint harminc hasonló létesítmény működik az országban, és többnek a fejlesztése van folyamatban vagy kezdődik el rövidesen. Létrejöttüket az EU is támogatja, így érthető, ha számos turisztikai szolgáltatást kínáló cég akár önállóan, akár a helyi önkormányzattal vagy egyéb helyi vállalkozásokkal karöltve vág bele hasonló beruházásba - írja a Napi Gazdaság .

Népszerű szórakozás

Az élmény- és kalandparkok ötvözik a hagyományos vidámparkok és sportpályák szolgáltatásait: miközben mozgásra ösztönöznek, kellemes, kikapcsoló szórakozást nyújtanak az egész családnak.

Általában olyan szórakoztató építményelemeket tartalmaznak, mint a fatörzsekre szerelt kötélpályák, lengőhidak, csúszdapályák, tanösvények, de sokaknál erdei labirintust is kiépítenek, és megtalálhatók az íjászat, a ládaépítés, a rodeóbika, a paintball, a quadpálya, a légvárak, a zorb és sok más játék kellékei.

A lap által megkérdezett szakemberek szerint a helytől, a kiépített szolgáltatásoktól függően 5-8 év alatt megtérülhet a befektetett tőke, ám a beruházások szaporodásával a parkok egy idő után elveszthetik kezdeti vonzerejüket, aminek következtében átgondoltabban kell ezen fejlesztéseket is kezelni.

A most folyó fejlesztési helyszínek sorába tartozik Sárvár, ahol a gyógy- és wellnessfürdő szomszédságában épül egy élmény- és kalandpark, melyet a tervek szerint a nyáron adnak át. A háromhektáros területen megvalósuló beruházás költsége megközelíti a 100 millió forintot, amelyből 66 millió forint az önerő, a többi pályázattal nyert, vissza nem térítendő uniós támogatás.

Hasonló kalandpark épül Zalaka­roson is, a helyi Aphrodite/Venus Hotel beruházásában, a beruházás összköltsége eléri a 100 millió forintot, melyhez pályázattal sikerült 50 százalékos uniós támogatást nyerni.

Uniós támogatással családi fitnesz- és kalandpark épül 2012 második felében Soltvadkerten is, a Vadkerti-tónál. A fejlesztés megvalósítója a kiskunhalasi Geldberg Kft., amely a projekt 77,274 millió forintos összköltségéhez 50 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében.