Összehozzák az önkormányzatokat a befektetőkkel

2012.04.15. 16:30
Az elmúlt évtizedekben a magyar települések fejlesztése nagyobbrészt állami, vagy Európai uniós támogatásokból valósult meg. Az ilyen célra fordítható állami források azonban elfogytak, ugyanakkor 2014-től az uniós támogatások felhasználási feltételei is változnak majd.

Ahogyan a fejlett piacgazdaságokban a városfejlesztés kitermeli magát, amelyhez a támogatások csak kiegészítő forrásokat biztosítanak, úgy a következő tervezési időszakban a vissza nem térítendő uniós támogatások is egyre inkább szorosan meghatározott, speciális célokra vehetők majd igénybe, és egyre nagyobb szerep jut majd a visszatérítendő támogatásoknak, valamint a magánberuházásoknak - olvasható a Magyar Urbanisztikai Társaság közleményében.

Mindkét finanszírozási mód – az eddig megszokottól eltérően, de a gazdaságilag fenntartható városfejlesztés alapvető feltételeként – a megtérülő beruházásokon alapul, ebben viszont a mai magyar önkormányzatoknak általában nincs megfelelő szakértelmük, eszköztáruk.

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont és a Hungexpo ezért közös rendezvényt szervezett Urb:icon néven, amely a Budapesti Vásárközpontban április 18-20. között teret ad a privát befektetőket váró önkormányzatok, és a városfejlesztési projekteket megvalósítani kívánó befektetők, ingatlanfejlesztők, és a városfejlesztés más szereplői számára, másrészt informálja a résztvevőket a városfejlesztési piaci, finanszírozási prognózisokról, a várhatóan igénybe vehető megoldásokról.