Hiányzik heti tízmilliárd forint

2012.04.16. 06:50

Legalább heti 30 milliárd forintos kifizetési szintet kellene elérni az ország számára elérhető uniós források teljes lehívásához. A jelenlegi ütem azonban ennek kétharmada alatt marad, nem haladja meg a 20 milliárdot sem – írja a hétfői Világgazdaság.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján található számláló legfrissebb adatai szerint közel 2500 milliárd forint  uniós forrást fizettek a sikeres pályázóknak a jelenleg futó 2007-2013-as költségvetési időszakban rendelkezésre álló mintegy nyolcezer milliárdos keretből.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: miután az uniós projektek pénzügyi zárását 2015 végéig lehet megtenni, így a támogatások heti átlagos kifizetési szintjét – csak a források méretét alapul véve – legalább 30 milliárd forintra kell még felpörgetni. Ez kellene ahhoz, hogy a hátralévő három és fél évben az ország teljes egészében felszívja a még ki nem fizetett, mintegy 5500 milliárdos forrást.

Ha a pályázati rendszer működési gyakorlatát is figyelembe vesszük, a kifizetések ütemet indokolt lehet a heti 40 milliárdos szint felé közelíteni. Számítani kell ugyanis arra, hogy bizonyos összegeket egyéb okok – felhasználási szabálytalanságok, a projekt vagy a pályázó ellehetetlenülése – miatt vissza kell majd fizetni.

Essősy Zsombor úgy véli, hogy a kifizetések gyorsításához nemcsak az NFÜ munkájára, illetve az önrészt biztosító pénzintézetek rugalmasságára, hanem a kedvezményezett projektgazdák (vállalkozók, önkormányzatok, egyéb non-profit szervezetek) erőfeszítésére is szükség lesz a beruházások mihamarabbi végrehajtása, illetve a számlák időben történő benyújtása terén. „Ha nem következik be radikális, az uniós fejlesztések folyamatában minden szereplőt érintő szemléletváltás, akkor elképzelhető, hogy az ország csupán 70 százalékos arányban tudja majd lehívni az EU-forrásokat”. Jelenleg a kifizetések aránya éppen meghaladja a 30 százalékot.