Hatalmas az Est Média adóssága

2012.04.17. 08:40

Három hónapja van az Est Mediának, hogy előteremtsen 805 millió forintot, ebből kéne törlesztenie az esedékessé váló három hitelét. A cég kötvénykibocsátásból jutna forráshoz, ha ez sikertelen, megválik Sziget-részesedésétől, írja a Napi Gazdaság.

Eredetileg tegnap járt volna le az Est Mediának az Unicredit Bank felé fennálló 350 millió forintos, valamint a Wallis Asset Management felé fennálló 300 millió forintos tartozása, ám a társaság megegyezett a hitelezőkkel, hogy a kölcsönök lejáratát három hónappal, július 16-ig kitolják. (Ekkorra halasztották a Volt Kft. részére esedékes 155 milliós vételárrészlet megfizetését is.)

Az Est Media ugyan hitelei legnagyobb részétől mostanra megszabadult, ám a fenti tartozások kifizetésére jelenleg nincs forrása a társaságnak. A hiányzó 805 millió forintot − mint az már korábbi tervekben is szerepelt − a Sziget Kft.-ben meglévő tulajdonrészre alapuló kötvény kibocsátásával szeretnék előteremteni, az elképzelések szerint a fesztiválszervező eredményéből, illetve a cégcsoport más médiabevételeiből fizetnék a kötvény kamatait. A Sziget Kft. kisebbségi tulajdonosai ráadásul a kibocsátásban való közreműködésükön túl vállalták azt is, hogy amennyiben az Est Media ezt igényli, kiegészítő garanciát nyújtanak a kötvénybirtokosok részére. A visszafizetést állítólag a GEM által vállalt egymilliárd forintos tőkeemelés is garantálhatja majd.

A kötvény kibocsátási tájékoztatóját kettő-négy héten belül adják be a felügyelethez. Információink szerint a papír piacra dobásában az Equilor segédkezik. Abban az esetben viszont, ha a kötvényt nem sikerül értékesíteni, a társaságnak nem marad más választása, mint megválni a Sziget-részesedésétől. Az Est Media által kiadott közlemény szerint ha ez szükségessé válna, erre egy nyilvános pályázat keretében kerülne sor. Amennyiben ez a pályázat is eredménytelen lenne, arra az esetre vállalták a Sziget kisebbségi tulajdonosai, hogy legalább 805 millió forintért visszavásárolják a részesedést.

Rettentő rossz irányban befolyásolná azonban az Est Media megítélését, ha a dolgok idáig fajulnának. A Sziget nélkül a jelenleg 6-8 milliárd forint közötti árbevétel töredékére, 1-2 milliárd forint közé csökkenne, ráadásul kikerülne a cégcsoportból az egyetlen, bizonyítottan komoly nyereségtermelő képességgel bíró leányvállalat. A papírok árfolyama már az újonnan tőzsdére vezetett 12 millió részvény bevezetésére, illetve a 2,2 milliárd forintos tavalyi veszteségről szóló beszámolóra is meredek eséssel reagált, a Sziget-részesedés kényszerű értékesítése feltehetően  végleg kirántaná a talajt a részvények kurzusa alól.  • Hírek
  • Hírek