Új megoldás a lakásvásárlóknak

2012.04.17. 07:11
A Trulia és a Nethouseprices mintájára indul el itthon az Otthontérkép. Az FHB által kezdeményezett koncepció lényege, hogy az ingatlanok adásvételéhez az összes releváns információ egy helyen áll ingyenesen rendelkezésre, felhasználóbarát felülettel.

Ingatlant általában hosszú távra veszünk, jelentősebb összegért, ezért a legtöbben alaposan megfontolják, hogy mire költenek. A döntésben azonban nem csak az ár játszik szerepet, hanem a környék egyéb jellemzői is, mint például az elérhető iskolák, közintézmények, parkok vagy játszóterek, a megközelíthetőség vagy épp a közbiztonság.

Ebben segít a nemzetközi példák mintájára az FHB szervezésében kedden induló otthonterkep.hu, ahol a valós árral együtt az egyéb jellemzőket is egyszerre lehet majd ingyen áttekinteni egy interaktív felületen. Az árakat az FHB-nak a NAV adataira alapozva működő Lakásárindexe szolgáltatja majd. Ez azért lényeges, mert így azokkal valós piaci árakkal lehet számolni, amely alapjai a megvalósult adásvételek árai.

A valódi árai mellett érdekesek lehetnek még a kínálati árak is, ezek időbeli alakulása, vagy épp az olyan, a lakásvásárláskor fontos információ, hogy a környéken átlagosan mennyivel kerül többe egy azonos típusú, de frissen felújított ház.

Az adatbázisban kerületi szinten, városrészenként lehet majd látni a kiegészítő urbanisztikai információkat, mint például a helyi jövedelmi szinteket, a zöld területeket és parkokat vagy akár a betörések arányát. Az oldal egyelőre csak budapesti ingatlanokkal foglalkozik majd, és negyedévente frissítik az adatokat. Hogy mikor lesz országos hatáskörű a szolgáltatás, azt még nem tudni, az FHB folyamatos fejlesztést ígér.

Az Otthontérképet nem csak a magánembereknek vagy a kisbefektetőknek szánják, hanem az oldal adataira az alapozva Eltinga-val közösen kutatásokat és elemzéseket kínálnak a profi ingatlanfejlesztőknek vagy nagyobb befektetőknek. Az FHB Lakásárindexe után ez az Otthontérkép is egyedülálló lesz a közép-európai régióban, közölte a bank.