Giró-Szász: A bizottság válaszára várunk

2012.04.18. 23:17

A jegybanktörvénnyel kapcsolatos hét vitatott pont közül kettővel kapcsolatban kért az Európai Bizottság kiegészítő információt, ez a jegybanki dolgozók eskütételét, és a jegybanki vezetők fizetését érinti. Az információkat a kormány időben elküldte, választ azonban többszöri ígéret után sem kapott, mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a köztelevízióban.

Giró-Szász szerint a magyar kormány mindenben kompromisszumkész, de a magyar szuverenitást meg kell védeni. Arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos Magyarországnak a jegybanktörvénynek ez a két részlete, a szóvivő kitérő választ adott, úgy vélte ugyanakkor, hogy lesz IMF-megállapodás.

Zsiday Viktor a Plotinus Vagyonkezelő elnöke a köztelevízió műsorában a kormányszóvivő nyilatkozatát úgy kommentálta, érthetetlen, hogy a kormány miért ragaszkodik a kifogásolt pontokhoz, az időhúzásból ugyanis semmilyen előnye nem származik, abból politikai tőkét kovácsolni nem tud.

Madár István a portfolio.hu elemzője úgy vélte, a piacok már kezdenek elbizonytalanodni, hogy lesz-e megállapodás, de egyelőre úgy tűnik, bíznak abban, hogy ha az ország komoly veszélybe kerül, akkor gyorsan megegyezünk a valutaalappal.

Zsiday szerint nem kizárt, hogy Magyarország éveken keresztül elvan IMF-hitel nélkül is, és 8-10 százalékos kamaton állampapírokat tud kibocsátani, ez azonban nagyon drága módja az ország finanszírozásának, növeli az adósságot. Szerinte Magyarországnak a konvergenciaprogramban lényegében azokat az intézkedéseket kellene bejelentenie, amit az IMF is vár tőle, a valutaalap követelései összehangban állnak a mi érdekeinkkel, azokat nagyrészt nélküle is meg kellene tennünk.