Matolcsyt is küldik tárgyalni az IMF-fel

2012.04.18. 11:10 Módosítva: 2012.04.18. 13:50
Matolcsy György szombaton találkozhat és tárgyalóasztalhoz ülhet az IMF első vezérigazgató-helyettesével – értesült a hvg.hu. Az NGM megerősítette, hogy a találkozót tervezik, de „a program még szervezés alatt áll”.

Szombaton alkalma nyílik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is első kézből megismerni azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén megindulhatnak a tárgyalások az esetleges készenléti hitel-megállapodásról az IMF-fel. A hvg.hu úgy értesült ugyanis, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos, évente megrendezésre kerülő, úgynevezett tavaszi ülésszakára kilátogató Matolcsy szombaton tárgyalóasztalhoz ül David Liptonnal, az IMF első vezérigazgató-helyettesével. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a lappal azt közölte, hogy „Matolcsy György találkozója tervben van, de a program még szervezés alatt áll”.

Mint a gazdasági tárcától megtudták: a magyar delegációnak a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, az Államadósság Kezelő Központ, valamint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a tagja. Az NGM részéről Matolcsy György miniszter (aki a Magyarországot képviselő kormányzó az IMF-nél), Pleschinger Gyula államtitkár és Nátrán Roland helyettes államtitkár vesz részt a tavaszi ülésen. Az MNB-t az IMF és a Világbank tavaszi, miniszteriális és jegybankelnöki bizottsági ülésein Simor András elnök és Karvalits Ferenc alelnök képviselik.

Kérdés, mennyire kell a Matolcsy-találkozón meglepődni, az ugyanis normális, hogy egy ilyen találkozón a delegáció résztvevői befoglalnak időpontokat a nemzetközi szervezetek képviselőivel, különösen, ha hitelkérelmük van folyamatban. Az már meglepőbb, hogy már maga Matolcsy is kint van - korábban szokatlan módon rendre egy, a gazdaságpolitkában döntési jogkor nélküli tárca nélküli minisztert, Fellegi Tamást küldtük.

Óriási a várakozás

Mióta a kormánynak már ötödik hónapja nem sikerül elérnie, hogy megkezdődjenek a hivatalos tárgyalások a tavaly novemberben kért elővigyázatossági készenléti IMF-EU-hitelcsomagról, ma már a nyilvánosság minden pillanatban azt várja, hogy mikor ülnek le tárgyalni egymással a felek, és történik-e végre valami.

A nemzetközi szervezetek tavaly decemberben azért szakították meg az informális megbeszéléseket, mert a kormány a jegybank függetlenségét súlyosan sértő törvényeket nyújtott be a parlamentnek.

„Világossá kell tenni: a monetáris politikát azok irányítják, akiket megbíztak ezzel, és nem a kormány” – fogalmazott korábban Christoph Rosenberg, az IMF magyar misszióvezetője. Mint mondta, a fékeket és ellensúlyokat a 2010-ben meggyengített Költségvetési Tanács esetében is helyre kell állítani. Rosenberg az IMF aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a testület a jelenlegi formájában nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal és függetlenséggel ahhoz, hogy egy külső és objektív képet szolgáltasson a költségvetési fejleményekről.

Azóta a bírált jegybanktörvény már életbe lépett, és elégtelennek bizonyultak azok a változtatások is a jogszabályban, amelyekkel a kormány a felszínen a nemzetközi szervezetek elvárásainak próbált megfelelni. Nemrég az NGM olyan módosító javaslatot állított össze, amelyben továbbra is érintetlenül hagyta a jegybank függetlenségét sértő lényeges részeket.

Hétfőn egyébként az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselőinek részvételével szakmai informális egyeztetés tartottak Frankfurtban az MNB-törvényről.

Ki húzza az időt?

Az IMF-hitel nélkül akár államcsőd is jöhet, és londoni felzárkózó piaci elemzők múlt héten már úgy értékelték a magyar IMF-megállapodás esélyét, hogy "megmerevedtek az álláspontok" mind Magyarország, mind az IMF részéről, egyes elemzők már egyéb forgatókönyveket vázolnak. A magyar kormány képviselői azzal vádolják az EU-t, hogy húzza az időt, és a tárgyalások megkezdésének feltételeit kérik számon a nemzetközi szervezeteken. Fellegi Tamás tárca nélküli minszter, a Világbankkal tárgyalni hivatott magyar delegáció vezetője is erre utalt, amikor a közleményében azt írta: a magyar kormány eddig írott formában nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottságtól a formális tárgyalások megkezdésének pontos előfeltételeiről.

Az EU viszont úgy látja, nem ők húzzák az időt és a tárgyalások megkezdésének feltételei is ismertek. Fellegi Tamás kedden a parlamentben azt mondta, már rég tárgyalhatnának, ha csak gazdaságpolitikai kérdésekről kellene megállapodni. Mint mondta, nem értenek egyet azzal, hogy a tárgyalások előfeltételei listáján olyan kérdések, szempontok szerepeljenek, amelyeknek semmi közük nincs a gazdaságpolitikához és a gazdasági kormányzáshoz. Ez olyan politikai helyzetet teremt, aminek a megoldása lassabb, bonyolultabb és szokatlan - tette hozzá.

Szokatlan eljárásnak nevezte, hogy a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások közül hármat (a bírák nyugdíjazását, az önálló adatvédelmi ombudsman hivatanának felszámolását, és a jegybanki függetlenség ügyét) kiemeltek, és olyan jogi erőt, "politikai feltételi erőt" kötnek hozzájuk, amely egy alapjában véve pénzügyi csomagról szóló tárgyalást tesz lehetetlenné.