Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Viheti az Auchan a Corát

2012.04.18. 15:13 Módosítva: 2012.04.18. 15:30

Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán, hogy az Auchan francia kiskereskedelmi csoport felvásárolja a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t. Ezzel Magyarországon két hipermarketlánc marad, a Tesco-hálózat, valamint a jelenlegi 12 üzletét hét új áruházzal gyarapító Auchan-lánc.

Budapestet bekeríthetik

A tulajdonoscserével az Auchan megjelenik Szolnokon, Szegeden és Debrecenben, emellett két üzlete lehet Miskolcon, ahol most Cora- és Auchan-áruház is van, előbbi a város délkeleti részén, utóbbi az északkeletin. Emellett az Auchan körbefonhatja – majdnem az M0-s mentén – szinte egész Budapestet, északról indulva van vagy lesz áruháza Solymáron, Budakalászon (ez most Cora), Dunakeszin, Fóton (ez szintén Cora), Csömörnél, Maglódnál, Soroksáron, a Csepel-szigeten, valamint Törökbálinton és Budaörsön.

Az Auchan tavaly decemberben jelentette be, hogy megveszi a Cora Magyarországot, az akkori közlemény szerint az Auchan csoport és a Louis Delhaize csoport között megállapodás született arról, hogy az Auchan Magyarország felvásárolja a Magyar Hipermarket Kft. hét magyarországi Cora hipermarketét, a hozzájuk tartozó földterületeket és butiksorokat. A vásárlással emellett az Auchan a későbbi terjeszkedéshez jó fekvésű telkekhez is jut későbbi békéscsabai, pécsi és kecskeméti újabb áruháznyitásokhoz (bár Kecskeméten már jelen van). Az Auchan megerősítette, hogy üzletet megtartja, és tovább foglalkoztatja a Cora 2700 dolgozóját. Az egyesülés után a cég összesen 8000 embert foglalkoztat majd. A nyár végéig festik és alakítják át Auchanra a Corákat.

A két vállalat egyesített eredményei alapján az Auchan várhatóan az 5. lesz a kereskedelmi vállalatok között az árbevétel szerint.

A Cora üzletekre korábban a CBA is bejelentkezett, de több multi is érdeklődött a lehetőség iránt. Viszont a Louis Delhaize csoport Magyarországon két másik áruházláncot is működtet, a céghez tartoznak a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is, amelyek nem kerülnek át az Auchanhoz. Elképzelhető, hogy a CBA ezekre bejelentkezik, mert április eleji hírek szerint várhatóan ezek is kivonulnak a magyar piacról.

Számos versenytársa marad

Az uniós végrehajtó testület Strasbourg-ban tartott heti ülésén született döntés indoklása szerint „a bizottság által folytatott vizsgálatok megerősítették, hogy az egyesüléssel létrejött vállalatnak továbbra is számos egyéb erős versenytársa lesz, és hogy valamennyi érintett piacon elegendő számú alternatív szállító áll majd a fogyasztók rendelkezésére”. Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében foglalkozott a témával.

A témáról kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy „a felek tevékenységei fedik egymást a magyarországi vegyes kiskereskedelmi üzletekben értékesített napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piacán. A tervezett ügylet hatást gyakorol bizonyos horizontálisan érintett piacokra, elsősorban Budapest környékén. Az egyesüléssel létrejött vállalatnak azonban továbbra is szembe kell néznie a többi, magyarországi, de főleg budapesti piaci résztvevő által gyakorolt versenykényszerrel. Ezenfelül a Bizottság által folytatott vizsgálat megerősítette, hogy a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmi piaca Magyarországon meglehetősen dinamikus; és az jellemzi, hogy a közelmúltban megjelent új piaci szereplők gyorsan szereztek jelentős részesedést.”

A bizottság ezért arra a következtetésre jutott, hogy az ügylet nem korlátozza jelentős mértékben a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben vagy annak jelentős részén.  • Vennék
  • Hírek