Miniszteri biztos veszi át a MÁV-ot

2012.04.20. 07:49

Akár már pénteken átveheti a MÁV vezetését az a miniszteri biztos, aki a vasúttársaság teljes átalakítására kap mandátumot, írja értesüléseire hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap szerint a május 10-i távozásáig szabadságát töltő Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató a hét elején már elbúcsúzott a menedzsmenttől.

A Népszabadság hétfőn írta meg, hogy Szarvas távozik a MÁV elnök-vezérigazgatói posztjáról, utódja pedig a jelenleg a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozó Dávid Ilona lehet. Ugyanakkor feladatai még hetekig a magyar–osztrák vasútvállalathoz kötik, így a szaktárca a hivatalos bejelentést is későbbre tervezte.

A Magyar Nemzet szerint Völner Pál államtitkár egy háttérbeszélgetésen vázolta, hogy a tervek szerint két nagy céggé alakul át a mostani MÁV-csoport. Az egyik a MÁV-Start lesz, amelyik továbbra is a nemzeti vagyonkezelő felügyelete alatt működik majd, és magába olvasztja a mozdonyokat működtető MÁV-Trakciót. A másik nagy cég a pályát üzemeltető új vállalat lesz, amit a Magyar Fejlesztési Bank felügyel majd.

Hétfőn lemondott Mészáros László, a Volánbusz vezérigazgatója is. A busztársaság alkalmazottainak szóló levélben az áll, hogy a vezérigazgató kezdeményezte a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését. Az állami cég volt vezetője szerint annyira megváltozott a közösségi közlekedés átalakításának koncepciója, hogy ő annak már nem kíván a végrehajtója lenni.