Most sem változhat majd a kamat

2012.04.20. 07:21
A jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának jövő keddi ülésén az elemzők a Reuters felmérése szerint.

A megkérdezett 24 elemző mindegyike azzal számol, hogy már a negyedik egymást követő hónapbantartja a 7 százalékos szinten az alapkamatot a testület. Év végén 6,5 százalékos, 2013 végén pedig 6 százalékos alapkamatra számítanak a megkérdezettek.

Az elemzők szerint idén 0,3 százalékkal csökken a magyar GDP az egy hónappal korábban készült felmérésben várt 0,1 százalék  helyett, jövőre azonban már 1,3 százalékos növekedést valószínűsítenek.

Az elemzői konszenzus szerint jövőre 3,4 százalék lesz az átlagos infláció az idei 5,5 százalék után, majd 2014-ben már 3,2 százalékra csökken. Míg korábban a legtöbb elemző arra számított, hogy a második negyedévben születik meg a Magyarország és az IMF, illetve az EU
közötti megállapodás, a Reuters által készített legújabb felmérésben a 18 megkérdezett elemző közül 13 szerint az egyezség csak a második félévben jön létre. Négyen a negyedik negyedévre várják a megállapodást.