Chikán: A tranzakciós adó hajmeresztő

2012.04.21. 12:30 Módosítva: 2012.04.21. 13:00

Fordulatra van szükség, a kormánynak személyi konzekvenciákat is le kell vonnia, de nem csak ezen múlik – mondta Chikán Attila egyetemi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere a Duna Tv Közbeszéd című műsorában péntek este, az interjút itt nézheti meg.

Szerinte mélyebben vannak a megoldásnak a gyökerei annál, mint hogy egy vagy két személy lecserélésével minden megoldható lenne. Probléma, hogy nem nevezhető meg olyan személy vagy intézmény, ahonnan a gazdaságpolitika intézkedései rendszerbe foglalva kiindulnának. De a döntések mögött „nyilván az egész kormány ott van, a miniszterelnökkel a csúcsán”.

Az első lépés egy nagy határozottságú kommunikációs fordulat kell legyen – mondja Chikán. Az EU-val és az IMF-fel sokkal határozottabban kell keresni az együttműködés lehetőségét.

„Az EU nem azt várja, hogy a miniszterelnök az asztalnál üljön, hanem azt, hogy intézkedéseket tegyen.” A feltételeket, amikről a miniszterelnök azt mondja, hogy nem tudjuk őket, valójában tudjuk, „a sajtó is tele van velük”. Persze bizonyos részletek nyilván nem ismertek, de azt ne mondhatja senki, hogy nem tudjuk a legfontosabb elvárásokat.

Amikor az EU-ba beléptünk, akkor aláírtunk egy megállapodást, ami arról szólt, hogy betartjuk a közösség szabályait. Az, hogy most mit tartunk be és mit nem, sok esetben véleményfüggő, és az értelmezésben az EU sem túl jóindulatú velünk, de ezért mi is sokat tettünk. „Nem kellene a szabadságharcot folytatni. Ez nem fegyverletételt, hanem tárgyalásokat jelent.”

„A költségvetési problémák miatt a kormány minden eszközzel bevételeket próbál szerezni. Bár a szándék megvolt, hogy a kisadók megszüntetésével egy átláthatóbb, egyszerűbb adórendszer jöjjön létre, vagy a munkát terhelő járulékokat csökkentsük, de egyre inkább szivárognak vissza azok az elemek, melyek az adórendszer átláthatatlanságához vezetnek.”

A kormányzati gazdaságpolitika a szándékok szintjén sokkal gyakrabban helyes, mint a konkrét intézkedések szintjén. „A tranzakciós adót hajmeresztőnek tartom. Ha belegondolunk abba, hogy hány ilyen tranzakció megy végbe az országba, és erre is ráépül egy rendszer, akkor itt is érvényesül az, hogy minél bonyolultabb és minél sokoldalúbb egy ilyen rendszer, annál inkább táptalajt ad a kiskapuknak meg az ügyeskedésnek.”

Chikán szerint jó jel, hogy a költségvetés hiányát három százalék alá tudjuk vinni, de ezt „egy csomó olyan egyszeri intézkedéssel értük el, amelyeknek nem biztos, hogy pozitív következményei vannak”.