Erről faggathatja Orbánt Barroso

2012.04.21. 10:32 Módosítva: 2012.04.21. 10:33
A konvergenciaprogram részleteiről és a jegybanktörvény megfelelő módosításáról is tájékoztatást vár az Európai Bizottság elnöke a miniszterelnökkel tartandó keddi informális egyeztetésén. Szerdára döntésre kész lesz a testület a kötelezettségszegési eljárások kapcsán, az viszont elsősorban a Barroso-Orbán találkozótól függ, hogyan határoz majd az ügyekben a Bizottság - tudósít a BruxInfo.

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken a Bruxinfo kérdésére azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy az elnök és vendége tart-e közös sajtótájékoztatót az egyeztetés után. A portál úgy tudja, hogy a Bizottság elnöke főként a jegybanktörvény módosításáról, és a készülő konvergenciaprogram részleteiről szeretne tájékoztatás a kormányfőtől - irja a portfolio.hu.

Értesülések szerint a Bizottság szolgálatai hétfőre befejezik azoknak a kormány által Brüsszelnek küldött válaszoknak a jogi elemzését, amelyekben a kabinet a kötelezettségszegési eljárások részeként próbál magyarázatot adni az adatvédelmi biztosi pozíció függetlenségét, a bírók nyugdíjkorhatárának csökkentését, valamint a Magyar Nemzeti Bank független működését érintő kormányzati intézkedésekre. A találkozón tehát José Manuel Barroso elvileg tájékoztatást tud már adni a miniszterelnöknek arról, hogyan léphet tovább a Bizottság.

A biztosi testület szerdán ül össze, ezek alapján ekkorra már kész is lesz a Bizottság a döntésre, minden attól függ ugyanakkor, hogy milyen eredménnyel zárul kettejük keddi találkozója - tájékoztatták a BruxInfót bizottsági források.

A Bizottság szóvivője ezeket egyelőre nem kívánta megerősíteni. Alejandro Ulzurrun azt mondta, "a testület hamarosan értékelni tudja majd a kormányzati lépéseket, a munka ugyanis gyorsan halad előre".