Cséfalvay: Még idén kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól

MTI/Index
2012.04.23. 17:05
Magyarország még az idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, miután a kormány közzétette a Széll Kálmán-terv második részét.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tervben szereplő konvergenciaprogramot és a Nemzeti Reform programot a kormány hétfőn elküldte az Európai Bizottságnak.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a tervben szereplő egyenlegjavító intézkedések lehetővé teszik azt, hogy idén 2,5, jövőre pedig 2,2 százalékon tartsa az ország a GDP-arányos államháztartási hiányt. Ennek eredményeképpen az ország nemcsak a túlzottdeficit-eljárás alól kerülhet ki, hanem a kohéziós forrásokat sem függesztik fel a gyakorlatban.

Ezek az eredmények önmagukban is gyorsítják az Európai Unióval  és az IMF-fel folytatandó tárgyalásokat, mivel Magyarország bizonyítja, hogy képes stabil államháztartási viszonyokat teremteni, és ezeket strukturális eszközökkel is fenn tudja tartani, tette hozzá.

Az elemzők egyelőre nem lelkesedtek a kormány legújabb terveiért, ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai alapján még az sem tekinthető biztosnak, hogy a tervezett intézkedések egyáltalán megvalósulnak-e.