Mellár: Új, hiteles emberek kellenek a kormányba

2012.04.23. 06:57

A jegybanktörvény körüli múlt heti fejlemények – a hétfői ötoldalú frankfurti egyeztetés ellenére kedden benyújtott törvénymódosítás – azt jelzik, hogy hacsak nem történik komoly változás a magyar gazdaságpolitikában, akkor az idei esztendőben már nem nagyon lehet számítani a megegyezés tető alá hozására – írja Mellár Tamás közgazdász, a KSH korábbi elnöke a Világgazdaságban megjelent elemzésében.

Mellár szerint a pénzügyi piacok a következő napokban minden bizonnyal értékelik majd a kialakuló új helyzetet. A most éppen 300 forint körüli euróárfolyam nyilván gyengülni fog, miután a befektetők beárazzák az egyezség várható elmaradását, és „csak reménykedhetünk abban, hogy az új árfolyam nem lépi át a januárban elért történelmi csúcsot. De bárhogyan is alakul az árfolyam, a bizonytalanság a magyar gazdasággal szemben nem fog csökkenni, ami a sérülékenységünket még tovább növeli” – írta Mellár.

Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy az IMF-fiaskó megúszható komoly gazdasági áldozatok nélkül, de ehhez két dologra van szükség, amikkel kormány enyhíthetné a bizonytalanságot és növelhetné a velünk szemben erősen megcsappant bizalmat. Az egyik a most benyújtásra kerülő konvergenciaprogram, a másik pedig a már megszellőztetett kormányátalakítás.

A konvergenciaterv akkor jó, ha meggyőzően mutatja be, hogy a kiadásainkat miként tudjuk biztosan finanszírozni a meglévő, szokványos gazdaságpolitikai eszközökkel. Ennél is fontosabb lehet azonban a kormányátalakítás: ha ennek során „a gazdasági szabadságharcban elhasználódott szereplők helyett a miniszterelnök új, hiteles, az ortodox gazdaságpolitika mellett elkötelezett személyeket ültet a kulcspozíciókba”, akkor elkerülhetjük a válsághelyzetet Mellár szerint.