Simornak sem tetszik a jegybanktörvény

MTI/Index
2012.04.23. 13:16
A jegybanktörvényhez benyújtott módosító indítvány Cséfalvay Zoltán államtitkár ismertetése szerint azokat a kérdéseket rendezi, amelyekben már megegyezés született, Simor András jegybankelnök azonban éppen a még általa hiányolt és továbbra is problémásnak tartott pontokat szedte számba az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén.

Simor András továbbra is a monetáris tanács létszámának bővítését, egy új, harmadik alelnök kinevezésének lehetőségét és az MNB döntéshozói fizetésének csökkentését kifogásolta. Emlékeztetett rá, hogy e három pontot nemcsak a jegybank, hanem az EKB is kifogásolja. Indokolatlannak nevezte a monetáris tanács bővítését és új alelnök kinevezését, a fizetések kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az MNB döntéshozói nem köztisztviselők és nem közalkalmazottak.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy az MNB függetlenségét ne érje sérelem. Úgy vélte a benyújtott javaslat elfogadható, a többi kérdésben a kormány elküldte állásfoglalását Brüsszelnek, amennyiben az EU azokat nem fogadja el, azokat a parlamenti vita során is lehet korrigálni.

Hétfőn még ötoldalú egyeztetés volt a törvényről Brüsszelben a kormány, az MNB, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF képviselői között. Egymástól független forrásaink szerint konstruktív, szakmai, „előremutatónak tűnő” megbeszéléseket folytattak, és az egyeztetést az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője is „jó szellemben zajlónak” minősítette egy szerdai sajtótájékoztatón.

De kedd este a Nemzetgazdasági Minisztérium mégis olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a jegybanktörvény módosításáról – és egy másikat, a Magyarország Alaptörvényének első módosításáról –, amely arra utal, hogy a magyar kormány lényegében semmibe vette az európai kritikákat és az MNB korábbi észrevételeit. „Hétfőn ilyenről szó sem volt, fel sem merült, hogy ilyen változata lesz a törvénymódosításnak” – mondta egy forrásunk.

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank már a jegybanktörvény tavaly decemberi elfogadása előtt kért abban változtatásokat, ám ezek nem teljesültek, így a törvény miatt a Bizottság kötelezettségszegési eljárást is folytat az ország ellen. A törvénymódosításról március 7-én kezdett konzultációt a kormány az EKB-val (a Bizottság aznap jelentette be, hogy a jegybanktörvény ügyében konkrét lépéseket vár Magyarországtól).

A Bloomberg hírügynökség múlt pénteki elemzésében azzal foglalkozott, hogy Simor András egyike azon kevés független intézményvezetőnek, akit Orbán Viktor nem tudott még leváltani az elmúlt két év során.

A Parlament időközben 75 százalékkal vágta vissza Simor András fizetését, megvonta tőle az új monetáris tanács tagok kinevezésének jogát és a jegybankári székek többségét a kormánypárti jelöltekkel töltötte fel. Eközben a jegybankelnök hivatalában maradt, védi az Európai Unió, miután Brüsszel december óta blokkolja az IMF-tárgyalásokat annak érdekében, hogy helyreálljon a jegybanki függetlenség - fogalmaz a hírügynökség.