A legjobb cégek sem kapnak hitelt

2012.04.25. 17:00

Idén 2000 milliárd forintnyi hitel fog eltűnni a magyar piacról, a bankok sokszor még a jó cégek hitelkereteit sem hajlandók megújítani - közölték az Ernst and Young szakértői. A hitelek hiányát a legtöbb vállalkozás nem tudja belső átszervezésekkel pótolni, így sok cégnek érdemes befektetőtársak bevonásán, illetve pályázati pénzek megszerzésén gondolkodni. A nagyobbak kötvénykibocsátással is forráshoz jutnak, de ez az út a hitelszűke miatt nehéz helyzetbe hozott kis- és középvállalati szektorban nehezen járható.

Mészáros Attila, a nemzetközi tanácsadó cég restrukturálási tanácsadási szolgáltató részlegének vezetője a cég szerdai tájékoztatóján elmondta: a magyarországi közép- és nagyvállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy az elérhető finanszírozási források beszűkülése miatt nagyon komoly likviditási problémákkal nézhetnek szembe, akár konszolidált működés mellett is.

A magyar bankrendszert értékelve a szakértők elmondták: a hazai pénzintézetek a közép-kelet-európai régióban a középmezőnybe tartoznak. Gondot jelent az itteni leánybankok számára, hogy az anyabankok a szigorodó szabályozási környezet miatt  hitel/betét-arányuk javítására törekszenek. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi leánybankok esetében is javítani kívánják a hitel/betét mutatót, ami a banki kölcsönnyújtások szigorodásához vezet - mondták a szakértők.