Felforgathatja a piacot a biztosítási adó

2012.04.25. 12:23

Alaposan átrendezheti a biztosítási piacot a Széll Kálmán-tervben megszellőztetett biztosítási adó, rivalizálás és díjcsökkentés is várható. A legnagyobb mozgás a lakásbiztosítás terén lehet, mert itt van a legtöbb passzív, elavult szerződés, amit az adóemelés hatására érdemes majd olcsóbbra váltani – áll a CLB biztosítási alkusz közleményében.

Mint ismeretes, jövőre általános biztosítási adót vezet be a kormány, ami alól csak az életbiztosításokat mentesíti (az öngondoskodás támogatásának jegyében). A vagyoni- és balesetbiztosítások esetében 10 százalékos, a casco biztosítások esetében 15 százalékos kulcsról szól a tervezet, míg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás esetében – a baleseti adó beépítésével – 30 százalékos kulcs kerül bevezetésre.

Mivel főként a lakásbiztosítások területén nagyon sok a tíz évnél régebbi díj, amely a mai árakkal már nem versenyképes, az alkusz szerint az adó hatására biztosítót váltó ügyfelek akár a pluszköltséggel együtt is a jelenleginél kevesebbet fognak majd fizetni.

A közlemény szerint kisebb mértékben ugyan, de hasonló hatást fejthet ki az adó a casco-szerződések piacán is, és az is elképzelhető, hogy az adó bevezetése után árverseny alakul ki, ami lenyomhatja egyes biztosítási tételek díját. "A kötelező gépjárműfelelősség biztosítási kampányhoz hasonló mozgás kezdődhet minden kategóriában" - véli az alkuszcég.