Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Hová tűnt 15 milliárd forintnyi adó?

2012.04.27. 20:07
Közzétette az adóhatóság a 2012. első negyedében jogerőssé vált nagyösszegű adótartozások listáját. A NAV által háromhavonta publikált három felsorolás közül ez az, amelyen konkrét összegek is szerepelnek: az éllovas 2,6 milliárddal, utolsó helyezettje bő húszmillióval tartozik.

A 180 napon túl folyamatosan fennálló, magánszemélyek esetében 10, vállalkozásoknál 100 millió forint feletti adótartozást felhalmozók listája után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte a legnagyobb adósok listáját is, ami a megállapított adóhiány, valamint a büntetés és a késedelmi kamat – vagyis az úgynevezett megállapított jogkövetkezmény – összege alapján áll össze.

A Napi Gazdaság összesítése szerint az összes adóhiány 14,5 milliárd forintra rúg, és ettől nem marad el sokkal a jogkövetkezmények összege sem. A lista egyébként tovább rövidült és az összes tartozás is kisebb lett. Az elmúlt év harmadik negyedében még kétszáz, az utolsó negyedben pedig 120 volt a cégek és magánszemélyek száma, az összes tartozás pedig rendre 86 és 40,5 milliárd forintra rúgott.

A listavezető a soproni bejegyzésű Master-Copy Kft., amely a bő százas felsorolásban háromszor szerepel. Ettől a cégtől összesen közel 2,6 milliárd forintot követel a NAV, az összeg bő felét az adóhiány, a fennmaradó részt pedig a megállapított jogkövetkezmények teszik ki. Az 1991-ben bejegyzett, soproni székhelyű cég számítógépek és irodatechnikai kellékanyagok nagykereskedelmével foglalkozik. Többségi magyar tulajdonosa egy soproni magánszemély, akinek további öt soproni cégben van vagy volt tulajdonrésze. A társaságnak 2008-ban még 4 milliárd forint fölötti, 2010-ben már csak néhány milliós árbevétele volt.

A második legnagyobb adós egy vagyonvédemi cég, a 2007-ben alapított Milsec Vagyonvédelmi Kft., amelytől 1 milliárd forintnyi adót és 920 milliónyi jogkövetkezményt vár a NAV. A cég egy szolnoki és egy tiszapüspöki magánszemély tulajdonában volt tavaly márciusig, amikor egy, a fővárosi XVII. kerületében élő magánszemély birtokába került. A mostani tulajdonosnak, Tarasenko Ruslannak három másik cég is van a birtokában, azok közül kettő a Milsecével megegyező székhelyen van bejegyezve, a háromból egy felszámolás alatt áll, kettő ellen számos, köztük adóhivatali végrehajtás folyt, illetve folyik.

A Gazdasági Versenyhivatal közleményeiből kiderül, hogy a Milsecet idén februárban kétmillió forintos bírsággal sújtotta. A GVH vizsgálata szerint a fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó InterCash Consulting Kft. és a Group Saving Kft., valamint a vele szerződésben álló vállalkozások tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak. A cégek fogyasztói csoportok szervezésével foglalkoztak.

A feketelistán számos más vagyonvédelmi és IT-cég is szerepel, és ezúttal a szokottnál kevesebb társaság áll felszámolás alatt.

A friss lista egyik érdekessége, hogy két, neve alapján vélhetően kínai magánszemély, Wang Sheng Qiuang és Chen Wen Min egyforma összegű, 226 619 214 forint megállapított adóhiánnyal bír, ugyanabban az óbudai panelházban lakik, épp egymás felett: egyikük a 6. emelet 38-ban, másikuk a 7. emelet 38-ban. Ők a jogkövetkezményekkel együtt összesen mintegy 0,9 milliárd forinttal tartoznak. Ezzel a magánszemélyek között – akik egyébként darabszámra a listán felsoroltak felét teszik ki – ők számítanak a legnagyobb adósnak.