Bod: Sokáig fizetjük az új adókat

2012.04.30. 20:19 Módosítva: 2012.04.30. 22:30
Bod Péter Ákos szerint a bevezetendő új adók tartós bevételi forrást biztosítanak a költségvetésnek, bizonytalan azonban, hogy a tervezetthez képest mekkora lesz a bevétel. Az InfoRádiónak a közgazdász azt is elmondta, kézenfekvőbb megoldás lett volna az szja kulcsának emelése.

Rendben van a költségvetési deficit csökkentése és a mögé rakott intézkedési csomag, más kérdés, hogyan érinti ez a gazdasági növekedést – mondta az Info rádiónak Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök a múlt hétfőn bemutatott második Széll Kálmán-terv kapcsán.

A bevezetendő adók tartósnak ígérkeznek, és garantálják, hogy legyen elég bevétele a költségvetésnek. A vitatott kérdés éppen az volt, hogy egyszeri intézkedésekkel vagy fenntartható adókból folyik-e be a pénz.

Ha jogi probléma nincsen, akkor az új adók be fognak épülni a magyar gyakorlatba, és tartós bevételi forrást jelentenek a kormánynak. Bod Péter Ákos úgy véli, a foglalkoztatás bővítése és az állami kiadások csökkentése terén még továbbra sem látszanak eredmények, bár elismerte: dekonjunktúra idején nem lehet elvárni az áttörést.

Kézenfekvőbb megoldásnak tartotta volna a személyi jövedelemadó kulcsának megemelését, amely „megoldotta volna a költségvetési kiegyensúlyozatlanságot”. A kormány azonban ragaszkodik a mostani kulcshoz, és ennek ára az, hogy ha ebből nem jön be 300-400 milliárd forint, akkor ezt az összeget új adókból kell összeszedni.

Bizonytalan azonban, hogy pontosan mennyi bevétel származhat, mert már volt arra példa, hogy a beszedett összeg elmaradt a tervezettől. Ezért nem zárja ki, hogy fél-egy év múlva módosít a kormány a vagyonértéken vagy az adókivetési alapon.