Kicsit szőrös, de a miénk: jön a magyar kivi

2012.04.30. 12:58

Magyarország első üzemi méretű, közel 5 hektáros kiviültetvényének telepítése kezdődött el a hétvégén a Becsehely melletti szőlőhegyen, írja a Zalai Hírlap.

A cikk szerint Ttöbb, a mezőgazdaságban már évek óta együttműködő család közös beruházása lesz az ültetvény, amelyen összesen 2700 tövet ültetnek el.  Harcz Endre, a tulajdonosok egyike a lapnak elmondta: 2550 termő és 200 porzó tövet ültetnek el a területen. A termőföld a becsehelyi Kis-hegy legmagasabb pontjának közelében fekszik, sajátos mikroklíma jellemzi, és a talaj is kiváló minőségű.

A kivi bőtermő és nem igényel semmilyen növényvédelmet, ezért költséghatékonyan termelhető – mondta a lapnak Varga János, a szakmai munka irányítója, az egzotikus növények szakértője.

Németh Géza polgármester (balról) is elültethetett egy növényt. Mellette Varga János, Miklós Ákos és Harcz Endre
Németh Géza polgármester (balról) is elültethetett egy növényt. Mellette Varga János, Miklós Ákos és Harcz Endre
Fotó: Horváth-Balogh Attila / zalaihirlap.hu

A kiviültetvény egyik tulajdonosa, Miklós Ákos a lapnak azt mondta: a termést három év múlva várható, és remélik, hogy azt a térségben értékesíthetik. Nagyon bíznak abban, hogy lesz rá igény, annál is inkább, mert „a szabadföldi kivi ízét össze sem lehet hasonlítani a hipermarketekben kapható kényszerérettével”.

A kivi egyébként egy dél-kínai eredetű, tojás alakú, kívül barna, szőrös, belül zöld színű, savanykás ízű gyümölcs. Eredeti magyar neve „kínai egres” volt, a kivi név az új-zélandi kivi madárból származik. Norvég kutatók szerint nemcsak vitamintartalma miatt hasznos, de magas vérnyomásra is jó.