Az államé lehet a Takarékbank

2012.05.02. 20:48

A Takarékbank megvásárlásáról tárgyal az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB), mondta Baranyay László elnök-vezérigazgató a Geti Válasznak. A csütörtökön megjelent interjúban azt mondja, hogy "a Magyar Fejlesztési Bank csak átmenetileg venné át kereskedelmi bankok szerepét". A mostani különleges helyzetet így foglalta össze:  "Az MFB csoportnak nem feladata, hogy a kereskedelmi bankok helyett járjon el. Vannak viszont helyzetek, amikor átmenetileg muszáj a kereskedelmi bankok helyére lépnünk. A Takarékbank külföldi tulajdonosával valóban tárgyalásokban vagyunk, eredmény a közeljövőben várható".

Az MFB vezetője ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Széchenyi, illetőleg a Gránit Bank az MFB köréhez kapcsolódna, de megerősítette, hogy ezekkel a pénzintézetekkel közvetlenül a kormány tárgyal.

Az agrárbank megalakítására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az még a kidolgozás szakaszában tart, így arról sincs döntés, hogy milyen paraméterekkel fog rendelkezni,  milyen feladatokat fog ellátni és átvenni az MFB-től.

Arra a kérdésre, hogy valóban az MFB "finanszírozza-e a Nyerges Zsolt Fidesz-közeli vállalkozó vezette Közgépet", és 34 milliárd forintos megahitellel stafírozta ki "ezt az ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalatot, így felelt: "Semmi kivetnivalót sem találok abban, hogy az MFB egy ilyen vállalkozást finanszíroz. Több olyan céget is fel tudnék sorolni, melyek tényleges tulajdonosai inkább az előző kurzussal rokonszenveztek. Akkor most az ő hasonló nagyságrendű vagy még nagyobb hiteleiket is fel kellene mondanunk pártpolitikai alapon?"