A Költségvetési Tanács nem tárgyalt Orbán javaslatáról

2012.05.03. 17:20

A Költségvetési Tanács (KT) nem tárgyalt a miniszterelnök szerdán elhangzott javaslatáról, amely szerint a Orbán Viktor arra kérte a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait, közölte Kovács Árpád, a KT elnöke csütörtökön.

A Költségvetési Tanács elkövetkező, törvényi kötelezettségéből eredő feladata az első félév gazdasági eredményeinek értékelése, hangsúlyozta az elnök. Arra a kérdésre, hogy véleményezik-e a parlament nyári szünete előtt benyújtása kerülő jövő évi költségvetési sarokszámokat, Kovács Árpád azt felelte: erre akkor kerülhet sor, ha a sarokszámokat költségvetési törvényként tárgyalja a parlament, hiszen a 2013. évi költségvetési törvényt az eddigi menetrend szerint szeptember 30-ig kell véleményeznie a KT-nak.

A szerdai fidesz-frakcióülés után több képviselő is arról beszélt az Indexnek: Orbán szavaiból az derült ki, hogy a jövő évi költségvetés sarokszámait még az Ecofinnak a kohéziós forrásokról szóló döntése előtt szeretnék elfogadni, ezzel is erősítve a piaci bizalmat. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecifon) márciusban döntött arról, hogy befagyasztja a kohéziós források egy részét (145 milliárd forintot), mert Magyarország az elmúlt nyolc évben nem tudta megfelelő módon 3 százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt. A döntést június 22-én vizsgálják felül. Több forrásunk ezért "kulcspontnak" nevezte június 22-ét.