2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00 ÉLŐ
Lengyelország 1
Ausztria 1
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Hamecz: Végleg elvesztette a kormány a villámháborút

2012.05.03. 11:17 Módosítva: 2012.05.03. 11:55

A kiigazítás egy részére, az új Széll Kálmán-tervre azért van szükség, mert „az előző csomag egyes elemei elhasználódtak”, ráadásul „a valódi költségvetési pozíció jelentősen romlott” Magyarországon – írja Hamecz István, az MNB volt ügyvezető igazgatója, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában.

Hamecz szerint az új Széll-terv egyértelműen jelzi, hogy a tavalyival és „az egyéb gazdaságpolitikai akciókkal” a kormánynak nem sikerült „megnyugtatóan orvosolni” a deficittel és az államadóssággal kapcsolatos problémákat.

„A jelenlegi problémák forrása nem a váratlanul rosszabb gazdasági helyzet [...] a kiigazításra nem azért van szükség, mert a gazdaság lassabban nő, mint néhány hónapja gondoltuk, hanem mert az elmúlt két évben a gazdaságpolitika egyszeri és átmeneti tételekkel teljesítette a hiánykritériumokat, amelyek mára kifutottak” – próbál magyarázatot adni arra, miért kell az újabb 155+400 milliárdos kiigazítás.

Hamecz szerint az új Széll-terv újdonsága, hogy a kormány „mintha belátta volna: a gazdasági növekedésért folytatott villámháborúját végleg elvesztette”. Erre utal szerinte, hogy „a kiigazítás ismert elemei – elsősorban bevételi oldalon – már mind tartósnak tekinthetők", vagyis a kormány „a jelenlegi lassú növekedést gondolja tartós állapotnak”. Maga a tény, hogy lassan nő majd a gazdaság, szomorú ugyan, de jó látni, hogy a kormány végre tudja, mi a valódi probléma, „ha erre megnyugtató választ ma még nem is tud adni”.