Lefoglalták a bankok közös adatbázisát

2012.05.03. 11:59 Módosítva: 2012.05.03. 12:14
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lefoglalta a Nemzetközi Bankárképző Központban azokat az adathordozókat és dokumentumokat, amelyeken a bankok közös adatbázisát, az úgynevezett BankAdat rendszert tárolják – írja a HVG.

A hetilap csütörtöki számában olvasható cikk emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel a végtörlesztések kapcsán a fideszes Rogán Antal bejelentést tett a GVH-nál, mert szerinte a bankok feltehetően összejátszottak, amikor megemelték azoknak a forinthiteleknek a kamatát, amelyeket végtörlesztési célra kínáltak a bankok.

A GVH vizsgálatot indított az ügyben. A lap idézi Juhász Miklóst, a hivatal elnökét, aki azt mondta, még nem tudják, hogy a kamatemelésekkel a bankok megsértették-e a versenytörvényt. Juhász a lapnak úgy fogalmazott: „pillanatnyilag nincs bizonyítékunk arra, hogy a bankközi adatbázist bármelyik hitelintézet a versenytörvényt sértő módon használtal fel”.

Az adatbázis ebben a formájában 2000 óta működik, azt a Nemzetközi Bankárképző üzemelti, a lértehozója a Magyar Bankszövetség volt. A bankok egymás közötti adatszolgáltatása ennél is régebbre nyúlik vissza, a HVG felidézi, hogy „a hitelintézetek 1992 óta szolgáltatnak adatokat a közösbe”.

A HVG cikke szerint a versenyhivatal a vizsgálat közben olyan dokumentumokat talált, amelyek kimerítették az információs kartell gyanúját, ezért kiszélesítette a vizsgálódást. A lap emlékeztet arra is, hogy a GVH különféle kartellügyekben esetenként több százmillió forintos bírsággal sújtotta a bankokat, és ha most ismét elmarasztalja azokat, akkor összesen akár több milliárd forintot is beszedhet bírságként.

A versenytörvény szerint a bírság a szabályokat megsértő alany előző üzleti évi nettó árbevételének maximum tíz százalékára rúghat.

A hetilap kérdésére Juhász Miklós megerősítette, hogy egyelőre nincs bizonyítékuk arra, hogy a bankközi adatbázist bármelyik hitelintézet versenytörvényt sértő módon használta fel. A GVH elnöke azt is elmondta, hogy a versenyhivatal „vékony mezsgyén jár”, mivel egy érdekvédelmi szervezet – vagyis a bankszövetség – munkájához hozzátartozik, hogy tagjai érdekében adatbázist épít fel, ezzel azonban akár versenyjogot is sérthet.

A cikk szerint Juhász Miklós ugyanakkor „visszautasította azt a feltételezést, hogy a bankokkal szembeni vizsgálatot a költségvetési lyukakat minden módon betömni szándékozó kormányzat nyomására terjesztették volna ki”. Hozzátette, az ilyen vizsgálatok egyébként is elhúzódhatnak, akár másfél, két évig is.

A HVG megjegyzi azt is: nem lehet véletlen, hogy a Fővárosi Főügyészség „költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a banki adósok érdekvédelmi szervezetei által tett feljelentés alapján”. A feljelentést általánosságban fogalmazza meg azt, hogy a feljelentők szerint „a bankok nem fizettek adót arra az árfolyamnyereségre, amelyre a devizahitelek adósaitól tettek szerint”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla