Lengyelországban és Bulgáriában terjeszkedik az Osztrák Posta

2012.05.03. 17:12

Folytatja a terjeszkedést Közép-Kelet-Európában az Osztrák Posta. Lengyelországban a címzetlen küldemények piacán 36 százalékos részesedéssel és évi 1,23 milliárd küldeménnyel vezető pozícióban lévő Kolportaz Rzetelny céget vették meg az osztrákok. A társaság tavalyi bevétele meghaladta a 11 millió eurót.

Bulgáriában 26 százalékos részesedést szerzett az Osztrák Posta a levélküldeményeket továbbító M&BM Express cégben azzal az opcióval, hogy részesedését 76 százalékra növelheti. Az alternatív szolgáltató vezető pozícióban van a bolgár piacon, amely tavaly év eleje óta teljesen liberalizált. A vállalat 2.500 dolgozóval évente 75 millió küldeményt továbbít.

Az Osztrák Postának tizenkét országban összesen húsz külföldi leányvállalata van, valamennyi nyereségesen működik. Kelet-Közép-Európában, ahol a csomagszállításban és a címzetlen küldemények piacán vannak jelen leányvállalatai, további perspektívát jelent, hogy a legtöbb országban 2013-ig várható a címzett küldemények piacának liberalizálása.

Az Osztrák Posta csomagtovábbítással foglalkozó magyar leányvállalata, a Trans-o-flex Hungary Kft. 2011-ben 2,3 milliárd forint árbevételt ért el, ami 18 százalékos növekedés az előző évhez képest. A Feibra Kft. a honlapján olvasható tájékoztatás szerint piacvezető cégként az ország egész területén, több mint 1,3 milliárd reklámanyagot terjeszt éves viszonylatban. Ausztriában 2011-ben szűnt meg az állami posta monopóliuma.