Valter
15 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

2,5 milliárd forintra perli az állam az SCD-t

2012.05.04. 18:55
Két és fél milliárd forintot, s annak kamatait követeli a Magyar Állam az SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zrt.-től a Siotour eladása kapcsán. A per pénteken kezdődött meg a Kaposvári Törvényszék gazdasági bíróságán.

Az államot képviselő vagyonkezelő azért adott be keresetet az SCD-csoport ellen, mert álláspontja szerint a társaság áron alul  8 milliárd forintért  jutott hozzá a Balaton-parti kempingeket üzemeltető cégekhez.

Az SCD Balaton Holding 2004-ben és 2005-ben vásárolta meg Somogy megyétől a Siotour Zrt.-t, Veszprém megyétől a Balatontourist Zrt.-t, Zala megyétől pedig a Zalatour Kft-t. A társaság százmilliárdos fejlesztéseket ígért, ebből azonban semmi nem valósult meg. A pénteki elsőfokú tárgyaláson kiderült, hogy az állam a Siotourból kivált 14 projektcéget is perelni akarja, ám ezek ügyvezetői erről még nem kapták meg a hivatalos értesítést, ezért a bíró elnapolta a tárgyalást.

A Siotour értéke a projekttársaságok kiválásával három milliárdról kétmillió forintra csökkent.
Az ügyet még februárban utalta a Kaposvári Törvényszék hatáskörébe Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, mivel a pert a Fővárosi Törvényszék leterheltsége miatt csak jövőre tudták volna elkezdeni.

A tárgyalás júliusban folytatódik.