850 milliárdos nyugdíjveszteséget számolt Selmeczi Gabriella

2012.05.04. 07:26 Módosítva: 2012.05.04. 07:30

Pénteken adja le Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott azt a jelentést, amely a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos vizsgálati eredményeket tartalmazza – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ebben az szerepel, hogy „a hazánkban működő, legtöbb esetben multinacionális hátterű magánnyugdíjpénztárak 12 év alatt összesen 850 milliárd forinttal rosszabb eredményt értek el, mint amennyit állampapírokba fektetve produkált volna a rendszer”. A jelentést idézve a Magyar Nemzet „több felelőtlen intézkedésről” ír, és arról, hogy ezek hatására „a pénztártagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el a magánkasszáknál”.

A lapnak azt is sikerült megtudnia, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) csütörtökön három büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása ügyében. A magánkasszáktól a Nyugdíjreform és Adósság-csökkentő Alaphoz került portfóliókkal kapcsolatban már korábban hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja merült fel.

A lap szerint feljelentés született például abban az ügyben, amelyben az egyik nyugdíjkassza tagjainak csaknem ötmilliárd forinttal lett volna olcsóbb, ha a piacon elérhető átlagos díjért alkalmaznak vagyonkezelőt, és a kassza nem a cégcsoporton belül oldotta volna meg a munkát. A Magyar Nemzet megjegyzi: a Kehi a kasszák befektetési tevékenységének ellenőrzésével kapcsolatban további feljelentésekre is készül.

A cikk azzal nem foglalkozik, hogy keletkezett-e, és ha igen, milyen mértékű realizált vagy nem realizált veszteség a nyugdíjportfoliónak a Nyugdíjreform és Adósság-csökkentő Alaphoz került elemeiben azóta, hogy azok állami kézben vannak. Március végén Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest vezetője egy elemzésében kimutatta, hogy az államhoz került vagyon felügyeletével megbízott szervezet mínusz 9,6 százalékos negatív hozamot termelt (az Állami Adósságkezelő szerint viszont a papírok eladásával nem realizálták a veszteséget, így Romhányinak nem volt igaza).