Nincs még tervben az IMF látogatása

2012.05.04. 09:39

Üdvözli a közelmúltbeli, Brüsszel és Budapest közötti fejleményeket a Nemzetközi Valutaalap és kész megkezdeni a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokat, amint a magyar jegybanktörvény ügyében megszületnek a szükséges törvénymódosítások, ismételte meg a Nemzetközi Valutaalap múlt héten már jelzett, inkább hűvösnek nevezhető álláspontját Gerry Rice.

Az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy éppen a fentiek miatt egyelőre nincs is tervben az, hogy mikor jönne Magyarországra a nemzetközi szervezet szakértői delegációja.

A múlt keddi és szerdai brüsszeli fordulat kapcsán a nemzetgazdasági tárca azt hangsúlyozta, hogy várhatóan néhány héten belül megszületnek azok a törvénymódosítások, amelyek lehetővé teszik a hivatalos tárgyalások megkezdését, illetve Fellegi Tamás IMF-főtárgyaló azt is érzékeltette, hogy a nyári szünet miatt valószínűbb az őszi megállapodás. Ez egyébként egybeesik saját, piaci szakértők körében még a nyilatkozatot megelőzően végzett felmérésünk eredményével.

A pénteki Népszabadság szerint a parlamenti ülésterv alapján májusban még biztos nem kezdődhetnek el a hiteltárgyalások az Európai Bizottsággal és az IMF-fel. Az ülésterv szerint május 21-e és 23-a közti ülésnapokon juthatnak el odáig, hogy a jegybanktörvényt érintő módosításokról szavazhasson az Országgyűlés.

A lapban megjegyzik, hogy a gyors haladást hátráltatja az unió protokollja, amelyen kötelező végigpörgetni a Brüsszeltől zöld jelzést kapott ügyeket, mielőtt egy unión kívüli szervezettel tárgyalóasztalhoz ülhet egy uniós tagállam. A nemrég bevezetett eljárás menetéről most tájékozódik a magyar kormány, ezért nem lehet egyelőre világos menetrendet felrajzolni a tárgyalások alakulásáról, számolt be a Népszabadság.