6-7 millióért már újépítésű garzont kap vidéken

2012.05.06. 17:45

Lassan, de élénkül a vidéki újlakás-piac, de a kereslet még visszafogott, a fejlesztők óvatosak és a korábbinál kisebb lakásszámú projekteket indítanak, írja hétvégi számában a Napi Gazdaság.

A régebbi projektek lakásai között akadnak, amelyek sikerrel gazdára találtak az elmúlt években Győrött, de vannak, melyeket a csőd után a bankok vettek át: ez utóbbi lakások várhatóan a közeljövőben kerülnek piacra. Jelenleg kevés fejlesztés van folyamatban, azok is helyi vállalkozások által beindított belvárosi 4−10 lakásos társasházak − mondta a lapnak Molnár Kristóf, az Openhouse Győr-Nádorváros Ingatlaniroda ügyvezetője. Bár korábban 250−300 ezer forint között mozogtak a négyzetméterárak, az új projektek lakásait 340−350 ezer forint között kínálják. Kereslet van irántuk, mivel az Audi miatt sokan befektetési céllal vásárolnak, hogy a lakásokat bérbe adják a cég dolgozóinak.

Nincs érezhető mozgás az új lakások piacán és a fejlesztők is óvatosak Miskolcon − állapította meg Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetője. Csupán egy-két új, három-négy lakásos, frekventált helyen lévő projekt kivitelezése zajlik. Az eladhatóság ugyanis mára elsődleges szemponttá vált a fejlesztőknél. Kereslet viszont alig van a városban, a válság megtette hatását: magas a munkanélküliség, szinte nincs középréteg, és a végzett egyetemista fiatalok nagy része is elvándorol.

Sopronban is épülnek új lakások, bár az új projekt jóval kevesebb, mint korábban, és kisebb a lakásszámuk is. A beruházók lassan, lépcsőházakra lebontva, több ütemben adják át a lakásokat. A jelenlegi kínálati négyzetméterárak 280−320 ezer forint között szóródnak, kereslet pedig főleg a másfél szobás, 40 négyzetméteres lakóingatlanokra van.

Bár Pécsett is jóval visszafogottabb a fejlesztői kedv, mint négy-öt évvel ezelőtt, de − elsősorban a belső városrészben − folynak lakásépítések. Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértői Iroda munkatársa szerint e beruházások igazodnak a vásárlói igényekhez: alacsony lakásszámmal, zömmel 50-60 négyzetméteres lakásokat építenek. A kínálati négyzetméterárak szerkezetkészen 289−320 ezer, míg kulcsrakészen 320−350 ezer forint között mozognak, ám a szakember szerint ez utóbbiak általában alapárak, melyek mögött minimális, alacsonyabb minőségű felszereltség van. Amennyiben a kulcsrakész befejezés előtt figyelembe veszik a vevők igényeit, a négyzetméterár felugorhat 370−380 ezer forintra is. E kategóriában ma már elengedhetetlen, hogy a lakás energiatakarékos, alacsony fenntartási költségű, vagyis A+ minősítésű legyen.

Az utóbbi években nem épültek új lakások Szegeden, tavaly indultak el kisebb projektek, a belvárosra és az egyetem környékére koncentrálódva − mondta a Napi Gazdaságnak Bozsó Bence, a Limit Ingatlan Iroda ügyvezetője. Az új fejlesztések nemcsak lakásszámban kisebbek a 2008 előttieknél, csökkent a kialakított lakások mérete is: jelenleg 30−78 négyzetméter között van. A négyzetméterárak nem változtak, a kulcsrakész lakásokat 280−310 ezer forint között kínálják. Ennél olcsóbbak a régebben épült, még eladatlan új lakások − 260 ezer forintért kínálják ezeket −, melyekből még található néhány a város különböző részein.

Új társasházi lakás, családi és ikerház több helyen is épült az elmúlt években Kecskeméten, és jelenleg is zajlanak közel nyolc projekt munkálatai a város különböző részein. Vásárlói érdeklődés ugyan mutatkozik irántuk, ám a szerződéskötés nem túl gyors. Az új társasházi lakásokhoz négyzetméterenként 300−330 ezer forintért, új ikerházhoz pedig 27−34 millió forintért lehet hozzájutni. A vásárlók elsősorban a középrétegből, a magasabb nyugdíjjal rendelkező házaspárok közül kerülnek ki, akik a korábbi panelt és a jelentős ráfordítást igénylő családi házat szeretnék felcserélni egy kényelmes új otthonra.

Debrecenben továbbra sem épülnek sorozatban társasházi lakások, a beruházók még ma is a korábbról megmaradt lakásaikat kínálják, így szűkös a választék és kevés az új építésű lakás. A tőkeerős kivitelezők inkább a kis (6−8 lakásos) társasházi fejlesztésben gondolkodnak, a szűk vásárlói kör pedig csakis az alacsony rezsiköltségű ingatlanok iránt mutat érdeklődést, legyen az lakás, családi ház, esetleg sorház − mutatta be Debrecen helyzetét Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió munkatársa. Egyre fontosabb szempont a praktikum: nem kell már a nagy alapterületű, kihasználatlan területekkel rendelkező, nagy telkes családi ház: elég a közepes (maximum 70−80 négyzetméteres), kisebb kertes lakóingatlan, hiszen leginkább szétköltöznek a családok. A piacon kínált új lakások négyzetméterára sem változott tavaly óta: a Nagyerdőn 330−400 ezer, a Széchenyikertben 270−280 ezer, a Fészek lakóparkban 230−250 ezer, a belvárosban pedig 280−290 ezer forint között szóródik a négyzetméteráruk. A luxust Debrecenben egyrészt a penthouse jellegű lakások testesítik meg, míg családi házaknál a méretben, a felszereltségben jelenik meg − az ilyen lakások szinte azonnal gazdára találnak, 400 ezer fontos négyzetméteráron.

Változatlanul stagnál az új lakások piaca Nyíregyházán és új fejlesztések sem folynak, mivel a korábban épült új projektekben még mindig vannak gazdára váró lakások. A nehéz gazdasági helyzet okozta munkanélküliség, pénzhiány súlyosan hat a térségre, ami érezhető a lakáspiacon is. A négyzetméterárak a kereslethiány miatt 220 és 240 ezer forint között szóródnak, ám még így is csekély irántuk az érdeklődés.