Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Hatalmas többlet az államháztartásban

2012.05.07. 16:29

Az államháztartás az első negyedévben rekordméretű hiányt halmozott fel, március végére 517,5 milliárd forint volt a hiány, az éves deficitcél csaknem kilencven százaléka. Áprilisban sikerült korrigálni, elsősorban az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételeknek köszönhetően. 289,3 milliárd forintos lett a többlet, a négyhavi hiány már 228,2 milliárd forintra csökkent, a megengedett éves hiánycél 39,6 százalékára. Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 27,6 százalékos mérték lényegesen kedvezőbb lett a tavalyi 50,2 százaléknál, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A központi költségvetés 283,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 11,3 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 5,8 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. április hónapjában az államháztartás központi alrendszerének többlete 75,9 milliárd forint volt.

A központi költségvetés április havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 204 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek -különösen az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételek -haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek mint az elmúlt év azonos időszakában. A központi költségvetés április havi kiadásai közel 22 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak mint az elmúlt év azonos hónapjában.

A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai. A kamatkiadások 2012 áprilisában 25,4 milliárd forintot tettek ki, 23,9 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,9 milliárd forintos szintet értek el, 1,6 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (16,5 milliárd forint) összességében 22,3 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak mint az előző évben.

A társadalombiztosítási alapok 2012. április havi 5,8 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 9,6 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,8 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. április hónapjában az Alapok együttes hiánya 31,1 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél alacsonyabb hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével.

Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között kerültek elszámolásra a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételek is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén április hónapban a Nyugdíjbiztosítási Alap közel 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Az elkülönített állami pénzalapok április havi 11,3 milliárd forintos egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbben alakult. Az alapok összes bevételei 4,7 milliárd forinttal magasabban, kiadásai pedig 0,9 milliárd forinttal alacsonyabban teljesültek. A bevételek esetében a Nemzeti Foglalkoztatási Alapnál a szakképzési hozzájárulások lettek nagyobbak a tavalyi összegnél, elsősorban az új szabályozásból adódóan. A kiadások közül pedig a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai alakultak alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.  • Vennék
  • Hírek