Cséfalvay: Ki van zárva az államcsőd

2012.05.07. 08:31

Nem kérdés, hogy idén és jövőre is teljesíteni fogjuk a konvergenciaprogramot, az államcsőd pedig teljesen kizárható, mondta Cséfalvay Zoltán, az NGM gazdaságstratégiai államtitkára a Világgazdaságnak. A politikus szerint az államháztartási hiány előirányzata – idén 2,5, jövőre 2,2 százalék – a kormány intézkedéseivel tartható lesz, a piaci bizalom pedig javul.

Az államtitkár szerint az egyetlen jogos kérdés az, hogy milyenek a növekedési kilátások. E téren már nem annyira optimista, mivel az európai prognózisok is ellentmondásosak. Az a likviditási akció, amit az Európai Központi Bank indított tavaly decemberben és idén februárban, hamarabb fulladt ki, mint sokan gondolták.

A dél-európai országokban két-három hónapig az állampapírhozamok csaknem 3 százalékra csökkentek, de az utóbbi egy hónapban ez a szint Spanyolországban újra 6 százalékra emelkedett. A deficitcsökkentéshez foggal-körömmel ragaszkodó holland kormány bukása után Európában erősen elkezdtek gondolkozni azon, hogy a megszorítás vagy a növekedés a helyes megoldás.