17 milliárd jött be eddig termékdíjból

2012.05.08. 07:54

Az idei első negyedévben – előzetes adatok szerint – mintegy 17 milliárd forint bevétel jutott az államkasszába a termékdíjakból. Három év múlva minden településen biztosítani akarja az állami tulajdonú hulladékgazdálkodási ügynökség a lakossági szelektív gyűjtést, írja a keddi Világgazdaság.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) ügyvezetője a napilapnak azt mondta, január óta összesen  kilencmillió - a korábbiakhoz képest félmillióval több - ember számára szervezték meg a lakossági szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon” – mondta . Vámosi szerint 2015 előtt már azt a célt akarják teljesíteni, hogy az egész országban igénybe lehessen venni ezt a szolgáltatást.

Az idei évtől az állam által létrehozott OHÜ van felhatalmazva országos feladat- és hatáskörrel a termékdíjas termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésének, hasznosításának egyedüli koordinálására. A korábbi, csaknem két tucat koordináló magáncég ezen a területen végzett tevékenysége megszűnt.

„A korábbi rendszer hibás koncepciója miatt az állam a termékdíj-befizetések híján, illetve elmaradásával jelentős összegű bevételtől esett el” – mondta Vámosi Oszkár. Az OHÜ vezetője szerint a korábbi törvényi szabályozás hiányosságait kihasználva számos piaci szereplő indokolatlan előnyhöz jutott, hiszen rendkívül alacsony teljesítmény, illetve teljesítés ellenére is teljes termékdíjmentességet élvezhetett, szemben azokkal, akik valóban teljesítették a vállalásaikat.