Kevés bank ajánlja a szocpolt

2012.05.09. 07:55

Egyelőre kevés helyen elérhető az elvben januártól már ismét élő vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, közismertebb nevén szocpol – írja a Világgazdaság. A mérlegfőösszege alapján nyolc legnagyobb magyarországi hitelintézet közül csak az OTP Bank honlapján szerepelnek a ma élő változattal kapcsolatos tudnivalók, a többi szereplőnél még nincs lehetőség az igénylésre, vagy csak nem hívja fel rá külön a figyelmet.

Az Index február végén adott hírt arról, hogy bár az új lakástámogatási rendszernek január óta működnie kellene, az nem indult el. A miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben jelentette be: két részből álló otthonteremtési programot indít a kormány. Az első a gyermekhez kötődő szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) visszahozása, ez a gyermekek számától függően nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedő vissza nem térítendő támogatást jelentene. Az év elején az NGM azt mondta: valóban csúsztak a megállapodások az állami szereplő, a kincstár és a bankok között, mert akkor éppen a végtörlesztéssel voltak elfoglalva a pénzintézetek.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy már több bank is megkötötte a Magyar Államkincstárral és a Nemzetgazdasági Minisztériummal a szocpol nyújtásához szükséges háromoldalú szerződést, így például az OTP-n kívül már az FHB és a MagNet Bank is az érintettek között van.

A késlekedés egyik oka az lehet, írja a lap, hogy a lakásépítési támogatás – bár az otthonteremtés ösztönzése szempontjából igen hasznos eszköz – csak egy viszonylag szűk kör által vehető igénybe, így a pénzügyi szolgáltatóknál nem létérdek az azonnali bevezetés. A vissza nem térítendő támogatás a szabályok szerint csak olyan lakáshoz vehető igénybe, amely 2010 január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel, vagy ez utáni használatbavételi engedéllyel rendelkezik, emellett csak az kaphat szocpolt új lakás építéséhez és új lakás vásárlásához, akinek nincs saját lakása.

A nem túl nagy sietségre az alacsony lakáspiaci kereslet is okot szolgáltat. A lakáspiac élénkülése ugyanis a korábbi előrejelzésekkel szemben mindezidáig elmaradt, így a rendeletbe beépített szűrőkön átjutott réteg részéről sem feltételezhető túl nagy érdeklődés a szocpol iránt, jegyzi meg a lap.