Hol vannak a legjobb bankbetétek?

2012.05.10. 11:01 Módosítva: 2012.05.10. 11:12

Akár két hónapra is magas kamatokkal lehet bankbetétbe lekötni – közölte a BankRáció.hu. A portál betét-összehasonlító kalkulátorából kiderül: az AXA Bank betét iBanq kamatbónusszal  8,48 százalékos kamattal vagy a Széchényi Bank hathónapos Vonzó betét – Egyszerűen fantázianevű terméke 8,35 százalékos kamatot kínál, jelenleg a fix kamatozású termékek közül ezek a legkedvezőbbek.

A változó kamatozású betéteknél – ezeknél a lekötési időszak alatt változhat a betét kamata, így sokszor nem is tudhatjuk a lekötéskor biztosan, hogy a végén mennyi lesz a hozam – a K&H ajánlata a legkedvezőbb. A bank Infláció plusz márkanevű betétének a kamatát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt havi inflációs ráta határozza meg. A 6 hónapos betét kamatát csak az első hónapra tudjuk biztosan, utána a havi inflációs értéket a bank megfejeli 3 százalékos kamatfelárral, így minél magasabb az infláció, annál több pénzt kapunk.

Az időben sávos kamatozású betéteknél általában a lekötési idő fel van osztva több részre, melyek különböző kamatozásúak – jellemzően az elején alig adnak kamatot, de az utolsó periódusra aránytalanul magasnak tűnő kamatot is adhat a bank. Az időben sávos kamatozású betéteknél mindig a teljes lekötési időre szóló kamatot érdemes megnéznünk. (A fix kamatozású betétekkel szemben az az előnye, hogy míg az előbbinél a legtöbb esetben betétfeltörésnél nem kapunk kamatot, a sávos betéteknél a kitöltött idősávokra legtöbbször megkapjuk a kamatot.)

A 12 hónapos Erste Bank Forint Futam Betét kamata 2 havonta emelkedik – a kezdeti 4,5 százalékról 10 százalékra, a betét EBKM-e (Egységesített betéti kamatlábmutató – ez olyasmi betéteknél, mint a hiteleknél a THM, az ajánlatok összehasonlítását segíti) 7,1 százalék, így jelenleg ez a legkedvezőbb ilyen fajta ajánlat a piacon.

Kamat lekötés nélkül

Míg a bankszámlán lekötetlenül hagyott pénz után a legtöbb bank mindössze 1 százalék körüli vagy még kisebb kamatot fizet, addig léteznek olyan speciális bankszámlák, ahol kifejezetten magas kamatot adnak lekötetlenül hagyott pénzünkre. Ennek az az előnye, hogy bármikor hozzátehetünk vagy elvehetünk a számlán tartott pénzünkből, nincs megkötés és nincs elveszett kamat.

Az AXA Bank a VIP Betétszámlán tartott lekötetlen pénzre 6,25 százalékos kamatot ad (500 000 forint feletti egyenleg esetén; a bank minden nap megvizsgálja a záró egyenleget), melyet havonta jóváír, így a betét kamatos kamatozású.

A Gránit Bank megtakarítási számláján is 5,50 százalékos kamatot kaphatunk (ez sávos kamatozású látra szóló betét, 500.000 Ft alatti egyenlegre 5 százalékos a kamat, az 500.000 Ft feletti részre 6 százalék, az 5,5 százalék csak az egymilliós megtakarítás után jár).

Az Unicredit Takarékszámla Plusz terméknél 4,90 százalékot lehet zsebre tenni egymillió után, ötvenezerig 3 százaléknyi kamat jár, afölött pedig 5 százalék, de aki hárommilliót is hajlandó betétben tartani, az 7 százalékos kamatot kaphat.

Sokaknak előnyös lehet egy ilyen számlát is fenntartani, hiszen nem mindenki tudja előre kiszámolni, hogy mikor mennyi pénze lesz. Erre az igényre válaszol a Budapest Bank Família Plusz Forint Betétszámlája is, ahol 6,9 százalékos kamat mellett a kamatos kamat miatt 7,08 százalékos EBKM-et érhetünk el, ami a látra szóló számláknál az egyik legversenyképesebb választás (12 hónapos periódus esetén), de ennek a fentieknél szigorúbb feltételei vannak.

Így kamatozik a friss pénz

A legtöbb bank akkor ad magasabb kamatokat, ha friss pénzt, vagyis bankon kívüli megtakarítást viszünk oda – tehát vándoroltatnunk kell a pénzünket és új bankszámlát nyitni.

Meglévő pénzre a Volksbank 8,5 százalékos kamatot ad (Volksbank Akciós 8,5 százalékos Forint Betét – 6 hónapra, százezer forinttól), de ha friss pénzt hozunk, akkor már 9 százalék jár ugyanerre.

A Raiffeisennél még nagyobb a különbség: meglévő pénzre (Raiffeisen Bizalom Betét – 6 hónapra) félmillió forint felett 7 százalékot adnak, de friss pénznél 8 százalékot ér a pénzünk.

A CIB Bank ebből a szempontból pozitív kivétel, mivel ők magas kamatokat ajánlanak meglévő ügyfeleiknek és nem tesznek különbséget friss és meglévő pénz között.

Egyes bankok aktív számlahasználatot kérnek cserébe, vagyis csoportos beszedéseket kell rendeljünk bankszámlánkhoz vagy a bankkártyával/hitelkártyával meghatározott összegben kell vásárolnunk. A legmagasabb kamatokat általában akkor kaphatjuk, ha a betét mellé megtakarítási terméket is vásárolunk. Ebben kifejezetten erős az MKB Bank és a Citibank, akik befektetési alapok egész garmadáját ajánlják.

Kéthónapos lekötésnél a legjobb az OTP Bank Hozamduó Extra Trendvadász II. Megtakarítási csomagé, amely 11 százalékos fix kamatot ad a betéti részre. Ennek feltétele friss pénz lekötése és, hogy a betéttel legalább azonos összegben vásároljunk OTP Trendvadász II. Hozamvédett Zártvégű Alapot.

Nincs mindenki számára univerzálisan legjobb bank vagy ajánlat, mindenkinek érdemes pár percet rászánnia, hogy kiválassza a számára legszimpatikusabb betétet. Kis odafigyeléssel és tudatosabb választással évente könnyen kaphatunk több tízezer-százezer forintot megtakarításainkra - tanácsolja Gergely Péter, a BankRáció.hu betét-összehasonlítójának elemzője.