Nagyot kaszált a gázon az MVM

2012.05.10. 11:49

Az Magyar Villamos Művek történetének egyik legjobb évét zárta 2011-ben, mondta Baji Csaba, a vállalat vezérigazgatója csütörtökön. Az állami tulajdonú MVM-csoport nettó árbevétele az előző évhez képest 116 százalékkal 646,545 milliárd forintra nőtt, az adózás előtti eredmény 61,368 milliárd forint, az EBITDA 105,952 milliárd forint, az adózott eredmény pedig 45,864 milliárd forint lett. Osztalékként 10 milliárdot fizet ki a cég, fejlesztésekre pedig 30 milliárd forintot különít el. A tervezett fejlesztésekről az MVM vezetése nem kívánt részleteket elárulni.

Baji elmondta, a jelentős árbevételnövekedés elsősorban a gázüzletágba való belépésnek köszönhető, innen várják a 2012-es növekedésnek is egy jelentős részét, a cég 62,4 milliárd forintos adózás előtti eredménnel kalkulál az idei évre. Hogy a csoport idei árbevételének mekkora részét adta a gázüzletági tevékenység, arról nem közöltek pontos számokat.

A vezérigazgató szerint az idei eredmény annak is köszöhető, hogy átvilágították a cég gazdálkodását és felszámolták a veszteséges tételeket, ezen kívül a hatékonyság növelése érdekében 200 munkavállalót elbocsátottak.

Baji közölte, az MVM kisebbségi tulajdonosként 25 milliárd forinttal lép be a negyedik mobilszolgáltató üzemeltetésére alakult konzorciumba, amely már az év végén megkezdi a működést. A vezérigazgató az Index kérdésére, miszerint üzletileg mi indokolta az állami mobilcégbe való belépést, valamint, hogy milyen időtávon térülhet meg a befektetés, úgy reagált: a koncorciumba való belépés a tulajdonos döntése volt, és egy hosszú távú befektetésként terintenek arra. Az MVM NET leányvállalattól viszont - amely az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat üzemeltetését vette át - már az első évben nyereséget várnak.

Baji kérdésre elmondta, folyamatban van a társaságcsoport belépése a Déli Áramlat földgázszállító projektbe is, valamint a közgyűlés határozott egy új leányvállalat alapításáról, amely a paksi atomerőmű bővítése, a projekt előkészítése körüli feladatokat látja majd el.