Patai: A tranzakciós adó elfogadhatatlan

2012.05.10. 17:09

A kormány által tervezett pénzügyi tranzakciós adó jelenlegi formájában teljességgel elfogadhatatlan a bankok számára és sérti a bankszövetség kormánnyal kötött korábbi megállapodását, mondta Patai Mihály, a bankszövetség elnöke a Reutersnek csütörtökön.

Patai, aki egyben az UniCredit magyar leánybankjának elnök-vezérigazgatója, elmondta, a bankok kompromisszumra törekednek a kormánnyal, hogy a bankokat terhelő rendkívüli adó jövőre 60 milliárd forintra csökkenjen, annak megfelelően, ahogy a kormánnyal a múlt év végén megállapodtak. A kormány 130 milliárd bevételt vár a tranzakciós adóból, amelyet a tranzakciót végrehajtó bankoknak kell megfizetniük. Patai Mihály szerint a megnövekedett adóteher árt a banki hitelezésnek és a gazdasági növekedésnek.

A Bankszövetség szerdán közölte, tavaly december 15-én a kormány a bankokkal kötött megállapodásában nem ezt ígérte. Az alku lényege az volt: a banki különadó mértéke és alapja 2012-ben a hatályos szabályozáshoz képest nem változik, de a sarc jövőre a felére csökken, 2014-ben pedig megszűnik, illetve felválthatja azt az egységes uniós bankadó, ha akkora lesz ilyen. A tavalyi megállapodás arra is kiterjedt, hogy a kormány vállalta: újabb adókkal - a különadó, az árfolyamrögzítés és a végtörlesztés után - nem terheli a szektort, illetve bármilyen adóváltozást előzetesen egyeztet a Bankszövetséggel.

Úgy tudjuk, a tranzakciós adóról az első egyeztetés kedden történt, ami megkérdőjelezi Matolcsy délutáni kijelentését, miszerint a bankokkal hetek óta zajlanak a megbeszélések. Ezen az egyetlen beszélgetésen ráadásul az hangzott el, hogy a kormány nem hoz végleges döntés megfelelő hatástanulmányok elkészítése előtt. Ezek azonban legkorábban júniusra készülhetnek el, a bankok tehát arra számítottak, hogy a kabinet nem hoz végleges döntést ez előtt.