Matolcsy nagy sztár Lipóton

2012.05.11. 16:37
Másfél millió új munkahely 2020-ig, a magyar gazdaság teljesítményének a megduplázása 2025-ig. Ezeket ígérte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a lipóti wellnesszállóban tartott előadásában. Amit a kormány csinál, az világszínvonal, de a java még hátravan. Adócsökkentés és gazdaságélénkítés jön, de kudarc is akad: nem sikerült az uniós pénzeket lehívni, Matolcsy szerint már nem is fog.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek meg sem kellett volna szólalnia a sikerhez az Orchidea Hotel Lipót konyhájának előterében tartott rendezvényen, amit a győri iparkamara és a Széchenyi-terv Gazdaságfejlesztő Társaság szervezett. A pékségéről, kéttannyelvű iskolájáról, turizmusáról és a település polgármestere szerint a teljes foglalkoztatottságáról ismert északnyugat-magyarországi településen szabad szemmel is jól látható volt: Matolcsy magabiztos, nagyon otthon érzi magát. A tárcavezető nem először jár itt, a szállót is látta már pár évvel ezelőtt, kereken tíz éve még levelet is írt a polgármesternek, amiben sok sikert kívánt – tudtuk meg a polgármester előszavából. Most arra volt kíváncsi, hogy Matolcsy hogyan tervezi a gazdaság felgyorsítását.

Szép verőfényes nyári nap van, ezt onnan is tudhatjuk, hogy két jó hír is jutott mára: az Audi bokréta ünnepet tartott Győrben, ami azért jó, mert azt jelenti, hogy a világszínvonalat jelentő cég itt van Magyarországon, a régióban, és fejleszt – kezdte előadását a tárcavezető.

A másik nagy jelentőségű hír Matolcsy szerint az volt, hogy Brüsszelben bejelentették, hogy a hiány csatlakozásunk óta először maradhat a GDP 3 százalékos szintje alatt. A tárcavezető erről azt mondta, hogy döbbenetes eredmény. "Képesek vagyunk a sikerre, a minőségre, a magyar csodára. Mivel Magyarország ipari és pénzügyi téren is hozza a világminőséget . Legközelebb kerékpárral és gyerekekkel térek vissza, és csobbanok".

De komolyan

Magyarország képes megállítani az eladósodást, ez egy nagyon nagy teljesítmény. Nem szabad az államnak eladósodni, a vállalkozók is csak a saját pénzükben vegyenek fel hitelt, de csak akkor, ha beruházásra költik. Nem szabad fogyasztási hitelt felvenni, pénzt kell megtakarítani – ez az új világ első törvénye, magyarázta.

A második, hogy munka alapú világ jön: föl kell mennünk a 75 százalékos angolszász-amerikai foglalkoztatási szintre, de még mindig nem leszünk ott, ahol Ázsia a maga 85 százalékával. Ha ezt nem tudjuk megtenni, nem lesz kisebb az államadósság sem.

Fontos a pénzvilág meg a bankok, de a legfontosabb a reálgazdaság. "A reális, fogható munka kell, nem virtuális munka, amilyen irányba a bankok is elmentek" – tudtuk meg Orbán Viktor jobbkezétől.

De mi az, ami még ennél is fontosabb? Hát a tehetség. Kell egy szervező ember és egy csapat, mint Lipóton. Kell a tehetség, a kreativitás – mondta Matolcsy, aki ebben a mondatában nem utalt saját vagy minisztériuma teljesítményére.

És van még néhány igazság. Meg kell fordítanunk a népesedést. Fontos, hogy világszínvonalú közlekedésünk legyen. A következő 5-10 évben Magyarországot Németország szintjére kell ezen a területen felhozni.

És a legeslegfontosabb, hogy világszínvonalú oktatásunk legyen. Mérnökök kellenek, hogy tudjunk váltani a virtuális pénzügyi tevékenységek dominanciájáról a munkára.

Félidőben vagyunk

Számot kell vetnünk, mérleget kell vonnunk, mert a kormányzás a félidejéhez érkezett, mondta a miniszter, majd ezt röviden meg is tette: kijöttünk a vert pénzügyi helyzetből. Följöttünk északra, még nem vagyunk a közép-európai térség éllovasa, a régióban utolsók vagyunk, de nem vagyunk a dél-európaiakkal, följöttünk északra, "visszajöttünk önmagunkhoz". Matolcsy a helyieknek beszámolt a gazdaságpolitikai fordulatról, amit szerinte a kormány végrehajtott: csökkentettük az adósságot, ami végre valahára a GDP 80 százaléka alá mehet. A hiány is csökkent, ismételte magát a miniszter, aki szerint nem csak a következő évekre, hanem a következő évtizedekre is konszolidáltuk a magyar államháztartást. Matolcsy megígérte: nem lesz többet olyan Magyarországon, hogy a hiány 3 százalék fölött legyen.

Nagyarányú adócsökkentés jön a következő években, a jövedelmek adóját fogják nagyon nagy mértékben levinni. Ez nem fog gyorsan menni, csak lassan. De menni fog, és egy igazi adóforradalom lesz – ígérte. Matolcsy a reálkeresetek emelkedésével is nagyon elégedett, ezek szerinte 6 százalékkal nőttek, amivel verjük a nyugatot, ha a régiót nem is.

"Nagy reményeim vannak azzal kapcsolatban, hogy megszüntetik az ellenünk zajló túlzott deficit eljárást is." De mindez az itt ülőket nem nagyon érdekli – dobott be egy váratlan fordulatot Matolcsy. Itt mindenkit az érdekel, hogy lesz így növekedést.

Hogy lesz itt növekedés?

Egymillió, de inkább másfélmillió munkahelyet kell teremteni 2020-ig. "Új világ van, minden csepp energiánkat munkahelyteremtésre és a növekedés elősegítésére kell használni."

Az uniós források lehívásával bizony baj van. Fennáll a veszélye annak, hogy a 2004-07 után követett rossz lehívási rendszer miatt akár 5000 milliárd forintos uniós forrás ragadhat be – mondott egy rossz hírt is Matolcsy. "A miniszterelnök úr oroszlánharcot folytat a lehívások gyorsítása miatt. De sajnos nem lehet azzal számolni, hogy 2013 végéig a potenciálisan rendelkezésre álló források többsége beérkezik és élénkíteni fogja a magyar gazdaságot. Ez a hajó elment."

De szerencsére jó hír is akadt, amikor Matolcsy visszatért a saját területéhez, a pénzügyekhez. "Nem a biztonságunk van meg ezen a területen, hanem az irányunk jó." Csökkentjük a családi és állami devizaadósságot, az állam pénzügyei irányából egyre kevésbé leszünk sebezhetőek. De ebből még nem következik, hogy a növekedési források is megvannak.

De csak ne aggódjunk

"2025-ig szeretnénk megduplázni a magyar gazdaság teljesítményét. Ma ez 100 milliárd euró, ezt 200 milliárdra kell emelni." Minden növekedésünk keletről fog jönni. "Lesz piacunk, sok vízumot adunk a kínaiaknak, mert jön a keleti nyitás. Remélhetjük, hogy beruházások jönnek és új piacaink lesznek."