Gergely
4 °C
23 °C

A Mol a BP gázvezetékéhez csatlakozna

2012.05.14. 09:52

A Mol vizsgálja a brit British Petroleum (BP) által fémjelzett, South-East Europe Pipeline (SEEP) nevű nemzetközi gázvezetéktervhez való csatlakozás lehetőségét, tudta meg a Népszabadság. A BP-nél a lapnak hivatalosan megerősítve elmondták: közös munkacsoportokban tekintik át a magyar szakasz megvalósításának lehetőségeit. Szakértők a csupán egy éve kiszivárgott SEEP-tervet tartják számon az egy évtizede folyamatosan álmodott Nabucco gázvezeték egyik legéletképesebb versenytársaként.

Toby Odone, a BP sajtófőnöke elmondta, a SEEP a tervek szerint évi tízmilliárd köbméter gázt szállítana a török-bolgár határtól Bulgária, Románia és Magyarország irányába, amihez meglévő és új építésű vezetékeket is igénybe vennének. Közölte azt is, hogy Romániában új beruházásokra lesz szükség, Magyarországon pedig a Mol vezetéküzemeltető cégével, az FGSZ-szel vizsgálják annak lehetőségét, miként lehet a gázt más közép- és dél-európai államok felé a meglévő rendszeren továbbítani.

A lap felidézi, hogy a Nabucco terve az elmúlt évek során egyfajta uniós (és amerikai) presztízskérdéssé vált, ám eddig nem derült ki, honnan és mennyi gáz kerülhet a vezetékbe, kik vennék azt meg, és az építkezést miből állnák. Az előkészítés költségeit a részt vevő államok egy-egy szakcége, így Magyarországon a Mol állta. A magyar kormányfő azonban nemrégiben bejelentette, hogy a Mol elhagyja a projektet, a cég pedig közölte, az idén már nem járul hozzá a Nabucco osztrák központjának költségvetéséhez, és kész túladni a közös vállalatban meglévő egyhatodnyi részesedésén is, írta a lap.