Orbán: Nem tudunk változtatni a földbérleti rendszeren

2012.05.14. 11:16 Módosítva: 2012.05.14. 11:17
Nem tudunk változtatni a bírálati szempontokon és módszereken – jelentette ki Orbán Viktor abban a levélben, melyet a Professzorok Batthyány Körének azon felvetésére válaszolt, mely szerint nem megfelelő a kormány által irányított Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) földbérleti pályázati feltételrendszere.

A Professzorok Batthyány Köre még múlt hét csütörtökön adott ki közleményt, melyben bírálja a kormány által irányított NFA állami földek bérbeadási konstrukcióját, írja a Szabad Föld. A kormánypártokkal szimpatizáló tudósszervezet szerint az nem a kis- és középméretű családi és magángazdaságok földhöz jutását segíti, hanem a tőkeerős vállalkozókét. Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy változtasson a bérleti kiírások pályázati feltételein.

Erre válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „a kemény és egyértelmű kritérium kizárása azonban magával hozta – ahogy Önök fogalmaznak – a puhább, vagyis a szakmai kritériumok térnyerését. Tekintettel a kereszténydemokrata-polgári kormány által támogatni kívánt kis- és középbirtokos réteg tőkeszegény helyzetére [...] nem tudunk változtatni a bírálati szempontokon és módszereken [...] engedjék meg, hogy vitatkozzunk azzal az állítással, miszerint az állattartás megkövetelése a tőkeerős birtokosoknak adna előnyt. Ugyanis mindenki számára elérhetővé tettük azokat a pénzügyi hitelkonstrukciókat, amelyek a mezőgazdasággal foglalkozók számára lehetővé teszik az állatállomány beállítását”.

A miniszterelnök azt írja, hogy „a közvélemény érdeklődésére tekintettel megvizsgáltatta a Nemzeti Földalap bérbeadási pályázatait. Megállapítható, hogy a földterületek helyben lakó gazdáknak, elsősorban kis- és középbirtokosoknak jutottak. Megállapítható továbbá, hogy helyes volt az a kormányzati döntés, amely a pályázati versenyből kizárta a bérletidíj-versenyt, mert az a tőkefölénnyel rendelkezőknek nyitott volna teret.”

Mint ismeretes, az állam idén hosszú távú földbérleti pályázatokkal földosztásba kezdett , ahol a kinyilvánított cél elvileg a kis, családi rendszerben üzemeltetett gazdaságok támogatása. Az elképzelés vitatott, egyes szakértők szerint életképtelenül kis gazdaságok jönnek így létre. De lehet, hogy a szándék meg sem valósul: egyre többen sérelmezik, hogy a pályázatokon végül úgyis a nagyok,Fideszhez közeliként emlegetett cégek nyernek. Ami biztos: aki most nyer, nagyot nyerhet, hiszen a hazai termőföld értéke két év múlva várhatóan a mostani sokszorosa lesz. Sőt, a most kínált állami bérleti díjak a piaci árak harmadára tehetők.