Simor: A tranzakciós adó növeli a készpénzforgalmat

2012.05.14. 16:35

Simor András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jegybank eredménye nem használható fel a nemzeti bank működési sikerességének mérőszámaként, pedig sokan vannak, akik szeretik annak látni, idézte az MNB elnökének a jegybanki eredményhez fűzött kommentárját a hvg.hu.

Simor szerint a jegybank 2011-ben nem volt veszteséges, így a költségvetésnek nem kell pótolnia a hiányt, ugyanakkor a több mint 13 milliárd forintos eredményből sem fizet osztalékot a jegybank; a következő években keletkező esetleges veszteségek ellensúlyozására tartalékolják ezt az összeget.

Elmondta: a jegybank a végtörlesztés kapcsán felajánlotta segítségét a kereskedelmi bankoknak, s ennek során a partnerkör eurót vásárolhatott forint ellenében piaci árfolyamon 2012. február 29-ig. Az itt keletkezett árfolyamnyereség pozitív irányban módosította a jegybanki eredményt. Az MNB elnöke hangsúlyozta, hogy 2012 elejétől dollár, font és japán jen alapú papírokba is fektet a jegybank.

A tranzakciós adóról kérdésre válaszolva a jegybankelnök elmondta, hogy egyelőre csak “szőrmentén léteznek belső tanulmányok”, sokat változott a benyújtott javaslat a korábbiakhoz képest, így végleges véleményt még nem tud mondani róla. Az ugyanakkor biztos, hogy a tervezett adó növelni fogja az itthoni készpénzforgalmat, mely nemzetközi összehasonlításban már eddig is magas volt. Simor András hozzátette, hogy nem tartja megfelelőnek ezt az adófajtát, mivel egy 21. századi országban inkább a készpénzforgalom csökkentésének irányában kellene lépéseket tenni.

A tranzakciós adóval kapcsolatban Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is megszólalt. A jegybank alelnöke kifejtette, hogy az adó negatív hatással lehet az ország tőkevonzó képességére, erodálhatja a növekedési potenciált, és mivel az egyes tranzakciókra nem terveznek felső korlátot megszabni, így azon cégek, melyek jelentős fizetési kötelezettséggel rendelkeznek vagy aktívak a pénzpiacokon, erős költségnövekedést tapasztalhatnak majd.