Értéknövekedési adót vetne ki a kormány

2012.05.15. 23:19

Az építési törvény módosítási tervezete bevezeti az értéknövekedési hozzájárulást, amit lényegében adóként fizetne meg az ingatlantulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti a házát, telkét - a tervezet a kormány honlapján jelent meg.

A kormány által még nem tárgyalt, de Tarlós István főpolgármester által korábban már felvetett ötlet szerint az ingatlan eladása után fizetni kell a tulajdonosnak, ha a helyi építési szabályzatba olyan elem kerül be, amely felértékeli az adott területet, így az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni. Ilyen lehet például a terület közpénzből történő csatornázása, vagy ami idáig is sok vitát váltott ki: a külterület belterületbe vonása, majd például lakóterületté minősítése.

Az önkormányzat - rendeletben - az értéknövekedés legfeljebb 10 százalékát elvonhatja, ez az értéknövekedési hozzájárulás. A rendelet megalkotása előtt azonban az önkormányzatnak el kell készítenie az ingatlanérték katasztert. Ennek alapja a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló jogszabály - mondja ki a tervezet.