Jöhet az újfajta ingatlanadó

2012.05.16. 07:38 Módosítva: 2012.05.16. 07:49

A Belügyminisztérium úgy módosítaná az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt, hogy bevezetné az ingatlanadó egy formáját. A kormany.hu-n elérhető tervezet szerint az értéknövekedési hozzájárulásból befolyó források a településrendezési feladatok megvalósulását szolgálnák, azaz egyfajta helyi − tehát nem központi − közteher bevezetéséről lehet szó, írja a napi.hu.

A kormány által még nem tárgyalt, de Tarlós István főpolgármester által korábban már felvetett ötlet szerint az ingatlan eladása után fizetni kell a tulajdonosnak, ha a helyi építési szabályzatba olyan elem kerül be, amely felértékeli az adott területet, így az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni. Ilyen lehet például a terület közpénzből történő csatornázása, vagy ami idáig is sok vitát váltott ki: a külterület belterületbe vonása, majd például lakóterületté minősítése.

Az értéknövekedési hozzájárulást lényegében adóként fizetné meg a tulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti ingatlanát. A terv abból indul ki, hogy amennyiben a helyi építési szabályzatba olyan elem kerülne be, amely felértékeli az adott területet, az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni.

Az önkormányzat − rendeletben − az értéknövekedés legfeljebb 10 százalékát vonhatná el, ez az értéknövekedési hozzájárulás. A rendelet megalkotása előtt az önkormányzatnak el kell készítenie az ingatlanérték-katasztert, amelynek alapja a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló jogszabály − olvasható a tervezetben.