A Fitch lemondott rólunk

2012.05.17. 08:45
A tavalyi ütem felére lassul a tíz közép- és kelet-európai EU-tagállam átlagos gazdasági növekedése az idén, és a térségi átlagon belül a magyar és a cseh gazdaságban nem lesz növekedés – jósolta Londonban ismertetett átfogó régiós előrejelzésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő által összeállított új prognózis szerint a 2004-ben, illetve 2007-ben uniós taggá vált közép-kelet-európai országok hazai összterméke (GDP) 2012 egészében, súlyozott átlagot számolva 1,6 százalékkal növekszik a tavaly mért 3,1 százalék után. A Fitch várakozása szerint az eurózóna gazdasági teljesítménye a 2011-ben elért 1,5 százalékos növekedés után 2012-ben 0,2 százalékkal csökken.

Félszázalékos magyar mínusz jön

A hitelminősítő azt jósolja, hogy a tíz vizsgált közép-kelet-európai EU-tagország közül az idén nyolcnak a gazdasága így is növekszik, Csehországban ugyanakkor a GDP-érték stagnál, Magyarországon pedig 0,5 százalékkal visszaesik 2012-ben.

A Fitch Ratings szakértői szerdai londoni elemzésükben kimutatták, hogy 2011 végéig a tíz térségi EU-tagállam közül csak Lengyelország és Szlovákia GDP-értéke emelkedett vissza - szezonális kiigazítással számolva - a pénzügyi válság előtt, 2008 első negyedében mért csúcsszintre.

Bezzegék

Az e szinttől még elmaradó régiós országok között is nagyon jelentősek azonban a különbségek: Csehország és Bulgária gazdasági teljesítménye is már csaknem a válság előtti szinteken jár, Lettországé azonban még mindig hozzávetőleg 15 százalékponttal alacsonyabb a 2008 elején mértnél.

A hitelminősítő jelenlegi alapeseti előrejelzése az, hogy a legnagyobb eurógazdaság, Németország GDP-növekedése az idén 0,7 százalékra lassul a tavalyi 3,1 százalékról, és 2013-ban is csak 1,6 százalékra gyorsul vissza.

Kelet felé? Aligha

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy a térség egésze rövid távon jelentősebb hasznot tudna húzni abból, ha exportját a világgazdaság dinamikusabb régiói, például Ázsia felé irányítaná át. Jóllehet a Kínába irányuló export részaránya az elmúlt években széleskörűen bővült, Kína azonban továbbra sem jelentős kereskedelmi partnere Közép-Kelet-Európának, és ebben a tekintetben a felzárkózó európai gazdaságok lemaradtak Nyugat-Európa mögött - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

Ez alól Szlovákia a részbeni kivétel, mivel a szakosított szlovák autóipari termelés lehetőséget teremtett a térnyerésre a gyorsan növekvő kínai járműszektorban, ám Szlovákia exportjában is mindössze 2,6 százalék volt tavaly a kínai piac részesedése - hangsúlyozták a Fitch Ratings szakértői.